Zatına layık şekilde Hamdu Sena Allah'a, sınırsız salat ve selam Yüce Resulullah'a

Zor beğenen bir toplum oluyoruz; alış verişimizde, insani ilişkilerimizde, çocuklarımızdan beklentilerimizde vs.

Bazen psikologlarda ya da psikiyatristlerde soluğu alıyoruz. Çocuğumuzun agresif tavırları, öfke nöbetleri tutuyor ve nerden kaynaklanıyor diye problemi çözmek istiyoruz. Bir hakikat de var ki biz yedi ceddimizin yapıp ettikleri, hayata dair duruşları, karakterleri, duaları veya beddualarıyla kendimizi tamamlıyoruz.

Bir çok bilgi gen aktarımıyla bize ulaşıyor bizlerde mevcut potansiyelimizi çocuklarımız üzerinde gösteriyoruz. Edinimlerimizle, çocuklarımız üzerinde bilerek veya bilmeyerek onları eğitiyoruz. Farkında mıyız orası bazen muamma.

O halde diyebilir ki biz yedi ceddimizin mahsulü, neslimizin yükümlüsüyüz.

Genlerdeki kaliteliği en fazla etkileyen imani unsurlardır.

Resulullah Efendimizin bir hadisi var: " gerçek pehlivan güreşte rakibinin sırtını yere getiren değil, öfkelendiği zaman onu yutabilendir." Bu özelliklere haiz yetişen ve hayatını buna göre kurgulayan Ehli İman çocukları ve torunları üzerinde bu ahlaki özelliklerin aktarımını sağlamış olacaktır. Biz sadece kendimizi kontrol ettiğimizi zannetmeyelim. Bizden sonraki neslimizi de etkiliyoruz. Bu aynı zamanda yediğimize ve içtiğimize de dikkat etmemiz gerektiğini bize hatırlatır.

Bir başka husus, karşılaştığımız sorunu ele alırken dikkat etmemiz gerekendir. Herkes kendi zaviyesinden konuyu ele alıyor. Hayatımızdaki problemleri kendi penceremizden mi yoksa hakiki bir başka pencereden mi bakarak çözeceğiz.

Öfkelendiğimizde neye göre bir kriter belirleyeceğiz. Kişisel tecrübeler elbette bizim için önemli ancak işin içinde gerçek sevgi olmazsa bu tür problemleri çözmek mümkün olmaz.

Bakınız Peygamber Efendimize yıllarca ona ağır ithamlarda bulunmuş, düşmanlık etmişleri bir çırpıda affetmiştir. Biz aynısını ne kadar yapabiliriz. Beş dakika bize ağır konuşan af dilese biz kabul eder miyiz acaba?

O Gafur ve Rahim'dir, diye ibarelendirmiş. Rabbimiz Peygamberimizi en sevgilisi olarak saymış. Gerçek sevginin Allah'tan geldiğini bilirsek kurtuluş reçetemizi elimize almış oluruz inşallah.

Eğer öfkeliysek iman aşısı yapmak lazımdır.

Muhabbetle kalınız