1-Bursa -İnegöl Çevre Yolu: Yüz yıllardan bu yana İnegöl'ü, Bursa'ya bağlayan ulaşım yolu, Akhisar Köyü-Doma Köyü = Şehitler Köyü-Çamlık/Çukur Köprü - Aksu Köyü -Cumalı Kızık- Fidye Kızık ve Değirmenli Kızık köyleri üzerinden Bursa'nın Yıldırım semtine ulaşmıştır.

Daha sonraki yıllarda bu ulaşım yolunun, Koca Çınar-Kızık köyleri güzergahı baypas edilerek Koca Çınar - Esebey Köyü güzergahında açılan yeni bir yol ile İnegöl-Bursa ulaşım yolu, Koca Çınardan itibaren Kestel-Bursa yoluna bağlanmıştır.

İnegöl kökenli Şekibe Akkavuk/İnsel Hanım Efendi'nin Bursa milletvikili olduğu 1937 Yılında ise söz konusu ulaşım yolunun, İnegöl-Akhisar Köyü güzergahı ile Kazanca-Akhisar-Adabini-Kozulca- Kulacahisar -Süpürtü ve Kurşunlu güzergahından geçen tarihi ipek yolunun Bursa ayağı da baypas edilerek, devre dışı bırakılmıştır. Buna karşın Kurşunlu Beldesi'nden başlayan ve de Hasanpaşa Köyü üzerinden İnegöl Ovası'nı doğu-batı istikametinde geçerek İnegöl'e ulaşan yeni bir dolgu "sırt-yol", inşa edilmiştir.

Dolgu malzemesi olarak da -başta- İnegöl İshakpaşa Külliyesi çevresinde bulunan Merkez Mezarlığı ile Sinanbey, Cuma, Yenice ve Hamidiye mahalle mezarlıklarından kaldırılan mezar ve lahit taşları, inşa edilen bu "dört-yol"un zeminini güçlendirmek için kullanılmıştır.

Ayrıca yapılan bu yeni yol düzenlemeleri esnasında; "İnegöl Askeri Hava Alanı "nın Kazanca mevkiinden itibaren Bursa-İnegöl ulaşım yolunun da bu yöredeki kısmı, daha güneye kaydırılmıştır.

Böylece; İnegöl-Askeri Hava Alanı'nın "Pist uzunluğu", arttırılarak standart uzunluğa ulaştırılmıştır. Diğer yandan 1966 Yılına gelindiğinde Bursa'da 14 ncü Bölge Müdürlüğü, faaliyete geçirilmiştir.

Söz konusu müdürlükçe yapılan çalışmalar sırasında; Bursa-Eskişehir yolunun, İnegöl güzerhı yerine Yenişehir güzergahın- dan geçirilmesi ön görülmüştür. Bunun üzerine; eski güzergahın korunmasını savunan İnegöl temsilcileri ile yeni güzegahın izlenmesini savunan Yenişehir temsilcileri arasında sert ve çetin tartışmalar vuku bulmuştur.

Fakat İnegöl kökenli Bursa milletvekili Ahmet Türkel ile İnegöl Belediye Başakanı Ahmet Akyollu'un üstün gayretleri sonunda : Bursa-Eskişehir yolunun, Kestel-Dimbos=Turan-Yenişehir üzerinden Eskişe- hirê gitmesi planlanmıştır. Bu konudaki çalışamlar,-fiilen ,Dimbos=Turan Köyü'ne kadar getirilmiş ise de yapılan ve de bakanlıkça onaylanan bir "ara-proje" ile yol güzergahının, bu kerre, Dimbos=Turan Köyü'nden itibaren Umudalan Köyü güzergahı izlenerek İnegöl'e ulaşması sağlanmıştır.

Böylece; Bursa-Eskişehir ana yolunun, İnegöl ve Pazaryeri İlçesi güzergahını takip ederek Eskişehir'e ulaşması, kabullenilmiş ve İnşaat da bu istikamete kaydırılarak geliştirilmiştir. Birinci Süleyman Demirel hükümeti'nde Ticaret Bakanı olan İnegöl kökenli Bursa millet vekili Ahmet Türkel tarafından İnegöl ayağında yapılan bu çalışmalar,Ankara ayağında da dikkatle izlenmiş ve yukarıda işaret edildiği üzere bir "ara-proje" ile Bursa-Eskişehir ana yolu'nun, İnegöl güzergahından geçmesi, sağlanmıştır.

1973 Yılından itibaren de Bursa-Eskişehir ana yolu, bu güzergahta tamamlanarak hizmete açılmıştır. Böylece; İnegöl Organize Sanayi Bölgesi'nin, İnegöl-Askeri Hava Alanı arazisinde kurulmasına da yeşil ışık yakılmıştır.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR