TERMİNAL VE GARAJ PARKI: İnegöl Terminal ve Garajı, Bursa-Eskişehir otaban'ını üzerindedir ve otobana cepheli olarak inşa edilmiştir. Doğu tarafında da gününmüzde İnegöl'ün en işlek bulvarı olan Atatürk Bulvarının devemı olan Akyollu, Bulvarı yer almış durumdadır.

Terminal ve garajın ön kısmı, otobana paralel bir şekilde yeşil alan halinde düzenlenmiştir. Otobanın karşı tarafında yer alan Ozdilek-Alışveriş Merkezi'nin önünde yer alan dinlenme parkı ile birleşince -bir anlamda - İnegöl Terminal ve Garaj Dinlenme Parkı, özellikle gece aydınlatılmasının yapıldığı anlarda son derece büyüleyici ve nostaljik bir atmosfer oluştuğu gözlenmekteydi.

Şu kadar var ki Ahmet Akyollu'nun belediye başkanlığı zamanında 1970'li yıllarda inşa edilerek hizmete giren İnegöl Otogarı, daha sonraki yıllarda belediye başkanlığı görevini üstlenmiş olan Refik Tabakoğlu, Muhıttin Tanoğlu ve Merhum Hikmet Şahin dönemlerinde çevre düzenlemeleri de tamamlanarak Terminal ve Garaj Parkı, hem yolculara ve hem de halka çok yararlı hizmetler sunmuştur.

Ali Nur Aktaş Bey'in İnegöl Belediye Başkanlığı görevini üstlendikten sonraki dönemde; önce otoğar çevresinde oluşan trafik problemini çözme amacıyla; İnegöl Kasaba merkezini Alanyurt bölgesine bağlayan Ahmet Akyollu Bulvarı ile Bursa-Eskişehir Otobanı'nın kesiştiği noktada üst geçitli bir viadük inşa edilmiş, ardından da İnegöl Otoğarı yıkılarak yerine görkemli İnegöl Alış Veriş Merkezi yapılmıştır.

Yeni İnegöl Otağarı ise İnegöl Alış Veriş Merkezi'inin batı kısmında yer alan geniş kamyon parkının yerine, otaban cepheli olarak, inşa edilerek hizmete açılmıştır.

Böylece; İnegöl Alış Veriş Merkezi, Otoğar, Pazar Yeri ve minibüs -taksi durakları ile geniş bir alanda yek diğerini tamamlar vaziyette görkemli bir kompozisyon oluşturmuştur.

Hiç şüphesiz gerçekleştirilen bu yeni yapılanma kompozisyonu içinde eski terminal ve garaj parkı ortadan kalkmış ve yerine İnegöl Alış Veriş Merkezi ile bağlantılı yeni tesisler, kurulmuştur. Kuğulu Park örneğinde görüldüğü üzere ; İnegöl Terminal ve Garaj Parkı' nın ömrü de çok uzun olmamıştır.

Zira şehrin gelişmesi ile bağlantılı olarak geleceğe ilişkin yerel yönetimlerce yapılan tahminler ve planlamalar, gelişmenin önünden değil "kervan, yolda düzülür" deyişine uyğun olarak yapılan düzenlemeler, hızla gelişen değişim ve de gelişimi izleme durumunda kalmış gözükmektedir.

FUAR ALANI VE KÜLTÜR PARK: İnegöl Kültür Parkı ve Fuar Alanı, Merhum başkan Hikmet Şahin döneminde, İnegöl'ün eski yerleşim merkezi'nin güneyinde yer alan geniş bir arazi üzerinde ve İsaöeren Köyü ile Hoca Köyü'ne giden yolların arasında kalan yörede 300. 000 dönümlük arazi üzerinde 1998 yılında inşa edilmeye başlanmış ve etap etap tamamlanmıştır. Burası aynı zamanda İnegöl'ün eski çöplük alanlarından biri idi.

Kültür Parkında yer alan ünitelere gelince bunlar: 1) Luna Park; 2) Fuar Alanı; 3) Yapay Göl; 4) Hayvanat Bahçesi; 5) Botonik Bahçesi; 6) Anfi Tiyatro; 7) Müze; 8) Çocuk -Trafik Eğitim Pisti; 9) Spor Alanı; 10) Restoranlar; 11) Çay Bahçeleri.

Bu hizmet ünitelerinden Luna Park, 1999 yılında tamamlanarak halkın hizmetine sunulmuştur . Fuar Alanı, 2000 yılında hizmete açılmış ve başlangıç da Kasım ayında İnegöl -Mubilya Fuarı'nın açılmasıyla gerçekleşmiştir. Kültür Park ta yer alan yapay göl de 2001 Yılında hizmete alınmıştır. Diğer üniteler de periyodik süreler, izlenerek sırayla tamamlanmış ve halkın hizmetine açılmıştır.

Fuar Alanı ve Kültür Park'taki tesisler, hizmete girince de Îsaören Köyü yolu üzerinde ve Nuri Doğrul'un değirmeni yerinde bulunan "Kuğulu Park", Kültür Park' a çok yakın mesafede bulunduğu için cazibe merkezi olmaktan çıkmıştır.

RECEP AKAKUŞ HOCANIN ESERİNDEN

DÜZENLEYİP YAYINA HAZIRLAYAN

AYHAN BAYRAKTAR