Bugün Meshetliler, eski SSCB'nin (Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği) baskı altındaki halklarından, ihlal edilen hakları henüz iade edilmemiş olan tek halktır. Kasım 1944'te 100 bin kişi Kafkasya'dan demiryolu ile yük vagonlarıyla bilinmeyen yerlere sürüldü: 90 bin - Meshet (Ahıska) Türkü, 7 bin - Kürt, 3 bin - Hemşin ve bu, Meshetiye, Acara ve Batum şehrinden on binlerce askerin İkinci Dünya Savaşı cephelerinde kahramanca savaştığı bir zamanda oldu.

Belge No3.172; DSK'nın (Devlet Savunma Komitesi) N6279cc'nin Mesheti Türklerinin, Gürcü SSR sınır şeridindeki Kürtlerin ve Hemşinliler yeniden yerleştirilmesine ilişkin kararı. 31/07/1944 Çok gizli. Moskova, Kremlin, J. Stalin.

Kışın, Acara ve Batum şehrinin Mesheti Türkleri ve sınır dışı edilen insanlarla birlikte trenler Kazakistan Cumhuriyeti, Özbekistan ve Kırgızistan'a geldi. Halk tek bir yerde topluca yerleştirilmedi, cumhuriyetler boyunca, devlet içinde, hatta bölgelere, ilçelere ve köylere gözetim altında dağıtıldı. Sürgün döneminde ve SSCB'nin NKVD (Halk İçişleri Komitesi) komutanlığının gözetiminde özel yerleşimlerde 12 yıl boyunca, on binlerce göçmen açlık, soğuk ve hastalık ızdırabından öldü. İnsanlar sadece yerel nüfusun yardımı sayesinde hayatta kaldı. Orta Asya ve Kazak toprakları, yoksul, hasta ve ahlaki açıdan ezilen göçmenleri kendi anaları gibi kabul etti.

SSCB Yüksek Sovyet Başkanlığı, Kararname: "Kırım Tatarları, Balkarlardan özel yerleşim üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması hakkında. Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında SSCB'nin Türk vatandaşları, Kürtler, Hemşinliler ve aile üyeleri tahliye edildi. No136/14211, 28 Nisan 1956

Özel yerleşim yerlerinin kaydını silin ve Kırım Tatarları, Balkarlar, Türkler - SSCB vatandaşları, Kürtler, Hemşinler ve aile üyelerini SSCB İçişleri Bakanlığı'nın (İçişleri Bakanlığı) idari denetiminden serbest bırakın. Bu Kararnamenin birinci maddesinde sayılan kişilerden özel yerleşim yerlerine getirilen kısıtlamaların kaldırılmasının, tahliye sırasında el konulan mülkün kendilerine iade edilmesini gerektirmediğini ve tahliye edildikleri yerlere geri dönme haklarının bulunmadığını tespit edin. Moskova. Kremlin

1989 yılı geliyor, Mesheti Türkleri için Özbekistandaki kanlı Fergana olaylarının yılı Özbek SSR (Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti). Sovyet hükümeti, Mesheti Türk mültecilerini Özbek SSC'den Rus taşrasına yerleştirdi. SSCB Yüksek Konseyi, Halklara Karşı Baskıcı Eylemlerin Yasadışı ve Suç Olarak Tanınmasına Dair tarihi Bildirgeyi kabul etti. Bildirgede zorla yeniden iskana maruz bırakılmak ve haklarını güvence altına alınmıştır. Moskova, Kremlin 14 Kasım 1989

1985'ten 1991'e kadar SSCB'de yeniden kurulma, SSCB'nin çöküşüyle ????sona erdi ve Meshetlerin küçük insanları kendilerini geniş bir "egemen devletler" genişliğine dağılmış buldu. SSCB'nin halefi olan Rusya Federasyonu, daha sonra bu sorunu iki kez ele aldı. 26 Nisan 1991 tarih ve 1107-1 sayılı RSFSR (Rusya Sovyet Federatif Sosyalist Cumhuriyeti) Kanunu: "Bastırılmış halkların rehabilitasyonu üzerine"

18 Ekim 1991 tarihli Rusya Federasyonu (Rusya Federasyonu) Kanunu."Siyasi baskı kurbanlarının rehabilitasyonu üzerine".

Meshet Türkleri (Ahıska Türkleri) adıyla Ahıska halkını etnik Türkler olarak tanıdığı için Türk halkına ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine minnettarız. 1993 yılında SSCB'nin 500 Türk vatandaşı eski Sovyet cumhuriyetlerinden Türkiye'ye göç etti. Türkiye, mülteci programı ile Iğdır kentinin eteklerine yerleştirdi.

2004'ten bu yana, Rusya Federasyonu'nun güneyinde yaşayan ve eski SSCB'deki sorunlarına adil bir çözüm bulmaktan umutsuz olan yaklaşık 15 bin Mesheti Türkü (kendi adını Türkiye'de Ahıska Türkü) kabul etmek zorunda kaldı. Amerika Birleşik Devletleri, IOM programı (Uluslararası Göç Örgütü) kapsamında. Krasnodar'daki havaalanından göçmenlerin bulunduğu uçaklar Amerika'nın farklı eyaletlerine uçtu.

25 Aralık 2015'te Ahıska Türkleri, mülteci programı kapsamında Ukrayna'nın cephe hattından Türkiye'nin Erzincan kentine yerleştirildi.

Türkiye'de Ahıska-Türkleri, basitleştirilmiş bir program kapsamında oturma izni alır ve sonra Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına kabul edilir. Mesheti Türkleri, çok eski zamanlardan beri asil ilkeler ve gelenekler üzerinde yetiştirilmiş, devletin ve komşu halkların aleyhine hiçbir zaman yasadışı eylemlerde bulunmamış, barışçıl, çalışkan ve yasalara saygılı bir halktır.

77 yıldan fazla bir süredir Meshetler, toplamda yaklaşık 700.000 kişi ile dünyanın 10 ülkesinde tarihi anavatanlarının dışında kompakt bir şekilde yaşıyorlar. Dünyanın dört bir yanına dağılmış eski Meshet halkının (tarihi incelenecek olan) torunlarının iradesi, anavatan sevgisini, inancını ve anavatanlarına geri dönme umudunu ifade ediyor.

Halkın birlik ve bütünlüğü - kendi topraklarında geleceğin bereketli filizlerini verecektir. "Canım Dostum, harika dürtülerle ruhumuzu vatana adayalım!"

Alanyurt-Fatih Mh. İnegöl/Bursa Türkiye.

Muhiddin Can