İki çiftçi düşünün, birisi çiftçilik gerektiren işleri eksiksiz yapsın, diğeri yapmasın, ciddiye almasın. İki ay sonra birinci çiftçinin ekini verimli, kökleri sağlam olsun; ikinci çiftçinin ekini verimsiz, kökleri cılız olsun.

Orta şiddetli rüzgar ve yağmur gelsin. Birinci çiftçinin ekinlerine zarar vermesin, ikinci çiftçinin ekinini rüzgar söksün, yağmur götürsün. Birinci çiftçi yazın çektiği zahmetin kışın rahmetini yesin. İkinci çiftçi yazın sürdüğü keyfin kışın cezasını çeksin

O çiftçiler ebeveynlerimiz ve öğretmenlerimizdir. O ekinle ise biz küçükler ve öğrencileriz. O yağmur ve rüzgar ise sıkça eleştirdiğimiz eğitim sistemidir.

Birinci çiftçi, işini hakkıyla yapan rağmenlere rağmen göğüs geren ebeveynlerimiz ve öğretmenlerimizdir. İkinci çiftçi ise sadece eleştiren, eğitimi şartlara bağlayan, hiçbir faaliyet göstermeyen ebeveynlerimiz ve öğretmenlerimizdir.

Yani demem o ki eğitim sistemi ne olursa olsun işimizi hakkıyla yaparsak büyüyen fidanlar yağmurlu rüzgarlara göğüs gerebilir.

Nasıl ki ekin verimli olmadı diye ekine değil çiftçiye kızıyorsak öylede öğrencilere değil öğretenler kızmak lazım. Çünkü öğrencilerin çiftçisi öğretenlerdir yani sizlersiniz yani bizleriz.

Hareketlerimizle onlara örnek oluyor muyuz ki onlardan örnek birer birey olmasını bekliyoruz. Malcolm X'in dediği gibi "En iyi nasihat iyi örnek olmaktır'.

Elimizden geldiğince hareketlerimizle güzel örnek olmamız lazım ama her şeyden önce kendimize güzel örnek bulmamız lazım. Çünkü her insan biraz eskitir kendisinden biraz yukarda olandan.

Bir babanın ağzındaki sigarayla çocuğuna "Sigara içtiğini görürsem bacaklarını kırarım" demesi ne kadar tesirli olabilir. Veya faiz yiyen bir din görevlisinin "faiz haramdır" demesi.

Biz kendimizde bitirmeden başkasına tatbik ettirmeye çalışıyoruz. Kendimizdeki kusuru görmeden başkasının kusurunu bulmaya çalışıyoruz.

Peygamber efendimiz (sav) bir hadisi şerifinde "Kıyamet günü Allah babadan dolayı çocukları sorguya çekmeden önce, evlatlarından ötürü babaları sorguya çeker" buyurmuştur.

Başka bir hadisi şerifinde ise: "Öğrenip amel eden ve öğrendiklerini öğreten bir kimse, gökler aleminde hayırla yad edilir" buyurmuştur"

Velhasılıkelam ya birinci çiftçi gibi işimizi hakkıyla yapacağız, günümüzde ve gelecekte rahat edeceğiz, yada ikinci çiftçi gibi olumsuzlukları bahane edip sorunlar türeteceğiz,

ya olumsuzlukları bahane edip çalışmayacağız ve olumsuzluklar içinde boğulacağız

yada çalışmalarımızla olumsuzluklara göğüs gereceğiz. Ya bir şeye rağmen yenilen korkak, yada her şeye rağmen yenen bir kahraman olacağız.

MÜSTAKİM İNCE