Mü'minun suresinin ilk ayetleri mü'minlerin özelliklerinden bahseder.Surenin ilk ayeti şöyle başlar:" Mü'minler, gerçekten kurtuluşa ermişlerdir." ve devamında mü'minlerin özellikleri sıralanır:" Onlar ki, namazlarında derin saygı içindedirler.Onlar ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler. Onlar ki, zekatı öderler. Onlar ki, ırzlarını korurlar."(Mü'minun,2-5).Ayetlerin devamında da yine mü'minlerin özelliklerinden bazıları zikredilir.

Bizim bu ayetler içerisinde üzerinde durmak istediğimiz ayet 3.ayet olacaktır.Yani :" Onlar ki, faydasız işlerden ve boş sözlerden yüz çevirirler" ayeti.

Bu ayetin bir nevi tefsiri/açıklamasında Resulullah (sav) şöyle buyuruyor:" Kişinin kendisini ilgilendirmeyen şeyleri terketmesi iyi bir müslüman olmasının alametlerindendir."

Alimlerimizde Ayet ve Hadislerin ışığında yorumlar yapmışlardır.Nasrettin Hoca bildiğiniz gibi bir alimdir yani hocadır.Halk arasında daha fazla yayılsın diye nasihatlerini fıkra şeklinde yapmıştır.Yukarıdaki Ayet ve Hadisin bir nevi açıklaması şeklindeki fıkrası şöyledir:"Nasrettin Hoca akşamleyin eve doğru yürürken, baklava seven geveze bir kişiyle karşılaşır.Geveze kişi der ki:

-" Hoca! Biraz önce bir adam büyük bir tepsi baklava götürüyordu".Hoca,

-"Bana ne!"Der,

- "Fakat adam tepsiyi sizin eve götürüyordu." deyince,bu seferde Hoca şöyle der,

-"O zaman sana ne!"

Burada Nasrettin Hocamızın verdiği mesaj yukarıdaki Ayet ve Hadisin bir nevi açıklamasıdır.

Bu Ayet,Hadis ve alimlerimizin açıklamalarına bakarak şöyle diyebiliriz.

-Müslümanlar olarak vaktimizi boşa harcamayacağız,

-Vatanın ve Milletin faydası için projeler üretmeliyiz,

-Üniversite okuyacak yetenekte olanlarımız ilim ile meşgul olup bilimsel çalışmalar yapmalıyız,

-Ticaret yeteneği olanlarımız ticaretle uğraşıp ülkemizin zenginleşmesine katkı sağlamalıyız,

-Tarım ile uğraşma fırsatı olanlarımız topraklarımızı ekip dışa bağımlılıktan ülkemizi kurtarmalıyız.

Sonradan müslüman olan bir Amerikalı şöyle der:"İki günü birbirine eşit olan zarardadır "diyen bir Peygamberin ümmeti nasıl geri kalabilir?"

İslam tarihine baktığımız zaman Müslümanlar kendi dönemlerinin her alanında daima ileri planda olmuşlardır.Matematikte,Tıpta,Astronomide,Felsefede v.b. bir çok alanda değerli İslam bilim adamı yetişmiştir.

Sadece geçmişimizle övünmek yeterli değildir.Gönümüzde de her alanda Müslüman bilim adamı yetiştirmemiz gerekir.Çünkü ilme teşvik eden bir çok Ayet ve Hadis vardır.

-"... De ki: "Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu!"(Zümer,9),

-"Kulları içinde ancak alimler (bilenler) Allah'tan korkar"(Fatır 28).

-"İlim talep etmek / öğrenmek her Müslümana farzdır."(Hadisi Şerif),

-"İlim tahsil etmek için yolculuğa çıkan kimse, evine dönünceye kadar Allah yolundadır"(Hadisi Şerif).

Günümüzde özellikle gençlerimiz vaktini cep telefonlarıyla ,internet oyunlarıyla heba etmemesi gerekir.Gençlerimiz okumalı,araştırmalı ve kendilerini geliştirmelidirler.

Geçenlerde gördüğüm bir karikatür çok hoşuma gitmişti.O karikatürde şöyle bir mesaj vardı.Eğer yer çekimini bulan Newton ağacın altında otururken cep telefonu olsaydı ve telefonuyla oynasaydı yere düşen elmayı fark etmeyecek ve dolayısıyla yer çekimini bulamayacaktı.

Bu karikatüre bakarak kendi kendime şöyle düşündüm:"Bizler de aslında cep telefonuyla oynarken çevremizdeki nice gerçekleri/olayları göremiyoruz ve kaçırıyoruz."

Abdulvasih DURAN