Annemin pazar temizlikleri geldi aklıma. Saplı Gırgır süpürge bir köşede durur ,altı çocuğu kahvaltıda doyurduktan sonra,önce merdaneli çamaşır makinesini çalıştırır, eline aldığı süpürgeyle köşe bucak iyice süpürüldükten sonra bir kıyıya biriktirilen çöp , saplı dar ağızlı teneke küreğe doldurulur,kış ise; sobaya,yaz ise çöp tenekesine boşaltılırdı.

Yardım ederdik .Biraz oyalanıp vurdum duymaz davranır,ya da bir an önce işlerin bitmesini isteyip dışarıda oynamaya kaçmak için bahaneleri ısrarla sürdürürsek, kırk santime yakın süpürge kısmı, tütün kokan ellerinde birleşir; (Annem Tekel Tütün İşlemede çalışırdı.) hiç sektirme olmadan baldırlarımızda ilk atışta buluşurdu. :) Oklava anıları ise çok gizli..

KOMBİLERE DAİR

** Avrupa Birliği normlarını yakalayacağız diyerek, yaklaşık 1 yıldır hermetik kombiler yasaklanmıştı. Kömür yasaklarıyla beraber bir nevi zorunlu hale gelen doğalgaz kullanımında vatandaş yoğuşmalı kombi almak zorunda kalıyor. Eski kombisi bozulanlar malesef kombilerini yenileyemiyorlar.

** Tamamına yakını yabanci sermaye/markalar olan bu sektorde kombilerin fabrika çıkış fiyatları 3500tl den başlıyor. İnanın sektorun içinden bir mühendis olarak maliyeti 1250-1500tl yi geçmeyecek cihazlar üzerinden müthiş bir rant donuyor.

** Hermetik kombilerin üretimi yasaklanmasaydı tüketici rahatlıkla 2000 TL' ye kombi alabilecekti. Şuan tuketiciye yansıyan yoğusmalı kombi fiyatlari 4000 TL' yi geçiyor.

** Fabrikalardan nakit haricinde ürün alamayan bayiler de size senet veya elden taksitle ürün satamiyorlar.

Kısaca paranız veya kredi kartınız yoksa kombi alamıyorsunuz. Ya devlet teşebbusuyle bu sektorde üretim yapılmalı, yada acilen hermetik cihazlara geri dönülmeli diye düşünüyorum.Aksi takdirde bu rant devam edecektir.

Bizler ülke olarak çiğkoftecilik, telefonculuk, emlakçılık, kafeteryacılık yaparak bir adım ilerleyemeyecegiz. Kafelerimizin isminde starbucks yazmıyorsa, emlakçımız da remaxa kayıtlı değilse esnaf olarak sinek avlamaya devam edecegiz. Bu devran da böyle dönecek.

DOĞUŞCAN ŞEN . TEŞEKKÜRLER. ...