Yıl 2011.. Askeri okulu bitirip astsubay üniformasını giydi..Trakya adetlerine göre asker olacaklar için ya köy meydanında ya da evinin önünde düğün düzenleniyor, ellerine kına yakılır, davul zurnayla oyunlar oynanırdı..

Annesi, normalde erkekler için yapılan adeti, "Evimin direği kızım Esma" dedi ve kızı için yaptı. Oturdukları sokak trafiğe kapatıldı..

Esma AY-YILDIZLI örtüyü omuzlarına astı.. Mahallenin kızlarıyla oyunlar oynadı..2019'da terör örgütü PKK tarafından şehit edildi..

Yandı, tüm Türkiye'nin yüreği yandı..Ama unutmadık Esma Çevik'i..Bir an bile aklımızdan çıkmadı..Ruhu şad, mekanı CENNET olsun.

PİKLER KİMDEYDİ ? '' Her insan içinde oyun oynamak isteyen bir çocuk saklarmış '' diyor Friedrich Nietzsche .Oyun masasında kalp kriz geçiren adamın , hastanede kendine gelip gözünü açtığında ilk sözü , baş ucunda bekleyen eşi ve çocuklarına değil de , onların yanında duran partnerine olmuş :'' Pikler kimdeydi ? '' !!!

Briç tutkusu insanı hayata bağlayan işte böyle bir oyundur . İngilizcede köprü anlamına gelen briç , ilk kez İstanbul'da , İngiliz konsolosluk görevlileri tarafından köprüye yakın bir kahvede oynandığı için bu adı almış .

Yıllar önce Bursa'da bir özel okul müdürlüğünü yürüten arkadaşıma '' Ders dışı etkinliklerinize briçi de eklemeyi düşünür müsünüz ? '' diye sorduğumda , haklı olarak '' İyi ama bunu velilere nasıl anlatırız ? '' yanıtını vermişti .

Briçin 1992 yılında Unicef'in katkısıyla okullarda ders olarak okutulmasının önerildiği toplumumuzda maalesef pek bilinmiyor . Başarılarıyla isim yapmış bazı özel lise ve üniversitelerde seçmeli ders olarak okutulan briç , Fransa gibi bir çok ülkede ilk okuldan itibaren başlamakta .

İlk okul seviyesinde mini briç sistemiyle matematik yeteneğini geliştirmede , orta okul seviyesinde öğrencilerin en büyük sorunu somuttan soyuta geçmedeki zorluğu aşmada oldukça etkili olduğu görülmüş .

Lisede ise hiç bir dersin kazandırmayacağı bir özellik olan , karşı tarafın stratejisini düşünüp ona göre A , B , C planları oluşturma yeteneğini kazandırdığı , Fransız Eğitim Bakanlığı tarafından ortaya konmuş , bu amaçla 1500 öğretmen okullarda görevlendirilmiş .

Bir sorunu çözerken mantık yürütme , bir çıkarımda bulunma , tek başına karar alıp bunu uygulama , ve bunu bir plan çerçevesinde yapma ve yeni stratejiler geliştirme yolunda öğrencilere çok olumlu katkıda bulunmakta .

Öğrencinin iletişim sağlamada güçlüklerini bu oyun yardımıyla aşmasını , ekip çalışmasının önemini kavraması , yeni çevre ve dostluklar edinmesi de cabası .

Bizlerin de çocuklarımızda , gençlerimizde görmek istediğimiz nitelikler bunlar değil mi !

Anne babaların çocukları hakkında en çok yakındığı dikkat dağınıklığı ve bir konuya odaklanamama sorunu için de briç etkin bir çözüm yolu oluşturmakta .Normal bir zekaya sahip herkesin kolayca öğrenebileceği bu oyunun , ruh ve beden sağlığı yönünden yararlı olduğu klinik deneylerle kanıtlanmış .

İleri yaşların korkulu rüyası unutkanlık ve alzheimer gibi rahatsızlıkların ilerlemelerini geciktirici yönüyle de , uzmanlar tarafından önerilmekte .Bu eğitici ve son derece zevkli yaratıcı zeka oyununun öğretilip yaygınlaşması amacıyla , eğitim ve kültür yapısına önem veren yerel yönetimlerimizin açacakları kursların da önemli katkısı olabilir .

İş bulmada zorlanan gençlerimizin CV lerinde bulunacak briç hobisinin de bir artı puan olduğunu unutmayalım !O halde bizlere düşen görev bu konuda kamuoyu oluşturmaya destek vermektir . (Coşkun Şekerciler)