Tarih 15 Ekim 2002. O tarihte İnegöl Belediye Başkanı Hikmet Şahin'dir. Başkan Şahin, MODEF 2002 açılışında bir konuşma yapar. Başkan Şahin'i dinleyenler arasında Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül ve DYP Bursa Milletvekili Turhan Tayan da vardır.

Başkan Şahin, konuşmasında İnegöl'ün il olmasını ister ve siyasilere bu konuda sert mesajlar gönderir. İşte Başkan Şahin'in konuşmalarından başlıklar: -İnegöl yıllardan beri il olmayı bekliyor.

-İl olmak İnegöl'ün hakkıdır ve bu hak İnegöl'e verilmiyor.

-İl yapılan birçok şehir, İnegöl kadar il olma kriterlerini taşımamaktadır.

-İnegöl hep ikinci plana atılmaktadır.

-Gelecek hükümetler adil davranarak İnegöl'ü il yapmalıdır.

O tarihte iktidarda Ecevit hükümeti vardır. Ecevit, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından 3 Mayıs 1999 tarihinde görevlendirilmiş, ANAP ve MHP ile birlikte koalisyon hükumeti kurmuştur. Bu hükümet siyasi tarihimizde ANASOL-M olarak da adlandırılmaktadır.

3 Kasım 2002'de ülke seçime gider. Yapılan seçimlerde iktidarda bulunan MHP %8,35, ANAP %5,12 ve DSP %1,22 oy alarak tamamen TBMM'nin dışında kalırlar. 18 Kasım 2002'de Abdullah Gül'ün 58. hükumeti kurmasıyla 57. hükumet sona erer.

Yapılan seçimde, yalnızca Ak Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi, yüzde 10 ülke barajını aşarak meclise milletvekili sokmayı başarırlar. Ak Parti, oyların yüzde 34,3'ünü alarak, 363 milletvekilliği kazanır. Oyların yüzde 19,38'ini alan Cumhuriyet Halk Partisi ise 178 milletvekilliği kazanır. Mecliste temsil edilen tek muhalefet partisi CHP'dir.

3 Kasım 2002 Genel Seçimleri'nde Adalet ve Kalkınma Partisi, tek başına iktidara geldi. AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, siyaset yasağı yüzünden seçimlere katılamamıştı. Bu sebeple hükümeti Kayseri Milletvekili Abdullah Gül kurmuştu.

Yıllar geçti. Hikmet Şahin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Alinur Aktaş İnegöl Belediye Başkanı oldu. Ak Parti girdiği bütün seçimleri kazandı. Ak Parti'ye en büyük desteği veren şehirlerin başında hep İnegöl vardı. İnegöl bu süreçte hep il olma umudu taşıyordu.

Yıllar geçti. Hikmet Şahin hoca büyükşehir makamını kaybetti. Sonrasında da acı bir olay sonucunda hayatını kaybetti. Başkan Şahin'e, İnegöl'ün il olduğunu görmek nasib olmadı. Peki, İnegöl'ün il olma davası ne oldu? İnegöllüler il olma umudunu hep yaşattılar. Ancak il olmayı bırakın, İnegöl Büyükşehir'e bağlandı. Büyükşehire bağlanma olayı İnegöl'ün il olma davasını iyice sekteye uğrattı.

Takdir-i İlahiye bakın ki rahmetli Şahin'in İnegöl Belediyesi'ni emanet ettiği öğrencisi Alinur Aktaş da yıllar sonra hocası Hikmet Şahin gibi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Rahmetli Şahin'in bir başka öğrencisi Ayhan Salman da Bursa Ak Parti il başkanı oldu. Sedat Kızılcıklı sonrasında da Hüseyin Şahin Ak Parti'den milletvekili seçildi. İnegöllü bu isimlerin çeşitli vesilelerle İnegöl'ün il olması için Ankara nezdinde girişimlerde bulunduklarını biliyoruz. Ancak, Ak Parti hükümetinin programında yeni il yapmak gibi bir gündem yoktu.

Bu gelişmeler yaşanırken İnegöl hep il olma umudu taşıyordu. Rahmetli Hikmet Şahin'in Modef'te yaptığı "İnegöl il olmalı" konulu konuşmasının üzerinden 20 yıl geçti. İnegöl hala il olmayı bekliyor. Şimdi de CHP'li Bursa milletvekilleri İnegöl'ün il olmasını Meclis gündemine taşıyorlar. İnegöl, il olmak için aranan kriterlere fazlası ile sahip. Peki neden İnegöl il olamıyor? Çünkü Ak Parti iktidarının sadece İnegöl için değil, il olmayı bekleyen hiçbir ilçe için böyle bir planı gündemde yok.

Muhalefette olanlar bir gün iktidar olurlar mı, sözlerinde durup İnegöl'ü il yaparlar mı? İnegöl'ün il olduğunu görmek bizim kuşağa nasib olur mu? İnegöl'ün il olma davası başarı ile neticelenir mi? Bu soruların cevaplarını sizlere bırakıyoruz.