İslam öncesinde kadınların mirasta hakkı yoktu. İslam mirasta erkek gibi kadının da hakkı olduğu hükmünü getirmiştir.

Az ya da çok kalan miras, bütün hak sahipleri arasında K.Kerim'de belirtilen hakları ölçüsünde paylaşılmalıdır. Yani "Ben baktım, benim evimde öldü, beni çok severdi, ben yanında idim, ben erkeğim, kadın miras almaz" gibi sebeplerle hiç kimse hakkı olmayan bir mirasa konamaz.

Ölen kişinin borçları varsa önce borçları ödenir. Vasiyeti varsa vasiyeti yerine getirilir. Sonra da Miras hükümleri uygulanır. Yani "Ben alacağım mirasa bakarım, vasiyet ve borçları beni ilgilendirmez" diyemezsiniz. Borç varsa önce borç ödenir.

Vasiyet hakkında da Rasulullah Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Vasiyet için malın üçte biri yeter." Yani kişi vasiyetinde, mirasa konu olan malının üçte birini dilediği şekilde bağışlama hakkına sahiptir. Borçtan ve vasiyetten geriye kalan mal da mirasçılar arasında pay edilir.

Yapılan vasiyette mirasçıların haklarını tümden yok etmek doğru değildir. Bu konuda Resulullah Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurmuştur: "Bir kimse hayatı boyunca Cennet'e yaklaşacak ameller işler, fakat tam öleceği sırada mirasçılarının haklarına zararlı bir vasiyette bulunur ve sonunda kendisini Cehennem'e sokacak bir amel işlemiş olur."

Miras konusu, İslam Hukukunda çok açık ve ayrıntılı hükümlerle yer almaktadır. Bu konudaki tüm hükümlere İslam Fıkhından bakabilirsiniz. Biz burada başlığımızla ilgili Ayet-i Kerime'yi açıklamakla yetineceğiz.

Miras'ta 8' de 1 konusu Ayet-i Kerime'de mealen şöyle geçmektedir:

"Çocuğunuz yoksa sizin de bıraktığınız mirasın dörtte biri onlarındır. Eğer, Çocuğunuz varsa, bıraktığınız mirasın sekizde biri onlarındır."

Adam öldü. Hanımı dul olarak geride kaldı. Hiç çocukları yok. Kalan mirasın dörtte biri dul hanımına verilir.

Adam öldü. Hanımı dul olarak geride kaldı. Ancak adamın geride kalan çocukları da varsa kalan mirasın sekizde biri dul hanıma verilir. Bu işlemden sonra kalan miras da çocukları ve diğer mirasçılar arasında pay edilir.

Bunlar Allah'ın çok açık hükümleridir. Bunlara uymayanlar büyük günaha girerler. "Bunlar şeriat hükümleridir, ben şeriat filan tanımam" vb küfür sözlerini söyleyerek, Allah'ın hükümlerini inkar edenler de dinden çıkar ve kafir olurlar.

Nisa 13.14 Ayet-i Kerime'ler de bunlarla ilgilidir: "Bunlar Allah'ın hükümleridir. Kim Allah'a ve Elçisine uyarsa, Allah onu cennetlere alır. O cennetlerin altlarından ırmaklar akar. Orada sürekli kalırlar. İşte en büyük kazanç budur. Kim Allah'a ve elçisine karşı gelir, hükümlerini de çiğnerse, Allah onu ateşe atar. Orada sürekli kalır. Onun için perişan eden bir azap vardır.