2024 yılında kamuya ait kurum ve idarelere çalışan personelin maaşları için toplamda 2,6 trilyon lira ödenek ayrıldığı açıklandı. Bu rekor ödeneğin hangi kurumlara ne şekilde dağıtılacağı ise merak konusu oldu.

Ödenek Dağılımında Lider: Milli Eğitim Bakanlığı

En Fazla Payı Alan Kurumlar

Genel bütçe kapsamında, personel giderleri için en büyük payı 790,1 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığı alırken, Sağlık Bakanlığı 403,9 milyar lira ile ikinci sırayı, Emniyet Genel Müdürlüğü ise 222,3 milyar lira ile üçüncü sırayı aldı.

2024 Zamlı Memur Maaşları Belli Oldu 2024 Zamlı Memur Maaşları Belli Oldu

para-10

TBMM ve Cumhurbaşkanlığına Ayrılan Ödenekler

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çalışanları için yaklaşık 6 milyar lira, Cumhurbaşkanlığı çalışanları için ise 2,2 milyar lira ödenek ayrıldı. Ayrıca, Anayasa Mahkemesi çalışanları için 306,6 milyon lira ödeneğin planlandığı belirtildi.

Özel Bütçeli İdareler

Özel bütçeli kurumlara ayrılan toplam ödenek 305,1 milyar lira olup bu ödenekten yüksek öğretim kurumları için 229,5 milyar lira ayrıldı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ise bu kategoride 18,1 milyar lira ile en yüksek ödeneği alan kurum oldu.

Paralar Bugün Hesaplarda! Bakan Göktaş Duyurd

Düzenleyici ve Denetleyici Kurum Ödenekleri

Düzenleyici ve denetleyici kurumlar için toplamda 6,4 milyar lira ödenek ayrılırken, bu kategoride en yüksek ödeneği 1,3 milyar lira ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) alacak.

2024 bütçesinden derlenen bilgiye göre, kurumlara ayrılan 11 trilyon 89 milyar liralık bütçenin yüzde 23'ü personel giderleri için kullanılacak.

para4-1686727529

2024 yılı bütçesi, kamu personelinin maaşlarına ve diğer giderlere ne şekilde dağıtılacağını ortaya koyarak, ekonominin nabzını tutma konusunda önemli bir kriter haline geldi. Bu detaylı bütçe dağılımı, hükümetin önceliklerini ve ekonomik hedeflerini de gözler önüne seriyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR