Ulusal Süt Konseyi'nin (USK), çiğ süt litre fiyatını %8,51 oranında artırarak 14,65 TL olarak belirlemesi, Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği'nden (TÜSEDAD) sert bir tepkiyle karşılandı. TÜSEDAD, bu zammın, ülke hayvancılığına vurulan bir darbe olduğunu ve mevcut enflasyon oranları ile üretim maliyetlerindeki hızlı artışın bu zammı kabul edilemez kıldığını belirtti.

Çiğ sütün referans fiyatının yükseltilmesi, özellikle yem maliyetlerinin %50'den fazlasının ithal edildiği bir dönemde, yerel üreticiler üzerinde büyük baskı oluşturmakta. TÜSEDAD, yıllardır çiğ süt maliyetlerine dair uyarılarda bulunmasına rağmen, süt işleyen sanayiciler ve USK'nın, bu gerçekleri göz ardı ettiğini ve dişi hayvan kesimlerinin artmasına neden olarak kırmızı et fiyatlarını daha da yükselttiğini ifade ediyor.

preview image

Dernek, sanayicilerin Mart ve Nisan ayları için oluşturduğu düşük fiyat politikalarıyla üretici fiyatlarını baskı altına almaya çalıştıklarını ve bu durumun üreticileri zararına satış yapmaya veya hayvanlarını keserek üretimden çıkmaya zorladığını vurguladı. TÜSEDAD, çiğ süt fiyatlarının altında alım yapmak isteyen ve kartel oluşturmaya çalışan sanayicilere karşı, 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren, Rekabet Kurumu ve Ticaret Bakanlığı Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu'na resmi şikayette bulunacaklarını duyurdu.

Bu gelişmeler, süt ve et üretiminin birbirine bağlı olduğu, dolayısıyla yaşanan bu sıkıntıların et fiyatlarını da etkileyeceği bir kısır döngüye işaret etmekte. TÜSEDAD ve üreticiler, adil bir piyasa düzeni için mücadelelerini sürdürüyor.

Kaynak: Haber Merkezi