İmamoğlu: "İnce eleyip sık dokuyoruz İmamoğlu: "İnce eleyip sık dokuyoruz

Azrail, ölüm zamanı gelmiş kişilerin canlarını alan melek, yani Kur’an’daki ifadesi ile ölüm meleğidir: “De ki; Sizin için görevlendirilmiş bulunan ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz.”  (Secde, 32/11)

 Azrail’in aynı anda ölen insanların canını nasıl aldığı hususunda iki açıklama yapılmaktadır. Bunlardan ilkine göre ölüm meleği tek değildir. Kur’an’da bazı ayetlerde insanların canlarını alan görevli meleklerden çoğul olarak bahsedilmiştir. (Nisâ, 4/97)

 Bu durumda Azrail, görevini tek başına değil de kendisi ile aynı işle görevlendirilmiş diğer meleklerle beraber yerine getirmektedir. Yani Azrail’in pek çok yardımcısı bulunmaktadır. Bu görüş daha çok tercih edilmektedir.

Diğer bir açıklamaya göre (meleklere iman bölümünün başında açıkladığımız üzere) melekler, üstün donanımlı, güçlü, kuvvetli varlıklardır. Görevlerine uygun olarak çok farklı özelliklerde olmaları mümkündür.

Dolayısıyla aynı anda ölen insanların canını almak Azrail için zor veya imkânsız değildir. İnsanlar için aynı anda iki yerde olmak, uzak mesafelere çok kısa zamanlarda gitmek imkânsız iken bunun melekler için de böyle olduğunu düşünmek yanlış bir karşılaştırma olur. Dolayısıyla Azrail kendine verilen bu görevi kendine verilen üstün donanımıyla kolayca yapabilir.

Editör: Ramazan Yavuz