ft8İstanbul'un Fethi, tarihin dönüm noktalarından biri olarak kabul edilen büyük bir olaydır. Bu olay, Osmanlı İmparatorluğu'nun büyüyüp gelişerek dünya tarihinde etkili bir güç haline gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453 tarihinde gerçekleşmiştir ve bu tarih Türk milleti için büyük bir zaferin sembolü haline gelmiştir.

ft13

Fetih öncesi dönemde İstanbul, Bizans İmparatorluğu'nun başkenti Konstantinopolis olarak biliniyordu. Şehir, stratejik bir konuma sahipti ve birçok kez kuşatmalara maruz kalmıştı. Ancak 1453 yılında Osmanlı İmparatorluğu'nun hükümdarı olan Fatih Sultan Mehmet, büyük bir orduyla İstanbul'u kuşatmaya karar verdi.

Fatih Sultan Mehmet Han, kuşatma için büyük bir hazırlık yapmıştı. Öncelikle, şehri çevreleyen sur duvarlarını aşabilmek için devasa bir topçu birliği oluşturdu. Bu toplar, o dönem için oldukça ileri teknoloji ürünüydü ve duvarları yıkabilecek güçteydi. Ayrıca, Osmanlı donanması Boğaz'ı kapatarak şehrin denizden gelecek yardımları kesmeyi amaçlıyordu.

Türk kızlarından Avrupa'da 'altın' başarı Türk kızlarından Avrupa'da 'altın' başarı

Kuşatma başladığında, İstanbul'daki Bizans İmparatoru XI. Konstantinos, şehri savunmak için elinden geleni yaptı. Ancak Osmanlı ordusunun büyük üstünlüğü karşısında dirençleri kırıldı. 6 Nisan 1453 tarihinde, Osmanlı ordusu şehri kuşatma altına aldı ve surlara saldırmaya başladı.

ft16

İstanbul'un surları karşısında verilen savaşlar aylarca sürdü. Fatih Sultan Mehmet Han, ordusuna ve topçularına sürekli moral ve motivasyon sağlamak için bizzat cepheye gitti. Sonunda, 29 Mayıs 1453 tarihinde, Osmanlı ordusu büyük bir saldırı başlattı ve surları aşmayı başardı. Bu büyük zaferle birlikte, İstanbul'un fethi gerçekleşti ve şehir Osmanlı İmparatorluğu'nun egemenliğine girdi.

PEKİ O TASVİR'DE Kİ BU DETAYI BİLİYOR MUSUNUZ ?

ft1

2.Abdülhamid Han İtalyan Ressam Zanaro'ya İstanbul'un Fethi ile ilgili çeşitli resimler çizdirmiştir,bu resimlerden biri de Fatih Sultan Mehmet Han'nın İstanbul'a girişi olarak bilinen bu resimdir.Aynı resim Hasan Rıza tarafındanda çizilmiştir.Peki bu resimle ile ilgili yanlış bilinen ve bilinmeyen detaylar hangileri ?

1. Resim İstanbul'un Fetih Gününü Tasvir etmez 

Resim Fatih Sultan Mehmt Han,Hocası Akşemseddinin ve askerlerinin fetihden 2 gün sonra cuma namazı için Ayasofya Camii-Kebir'e gidişine aittir.

2.Fatih Sultan Mehmet Han İstanbul'u Fethettiğinde resimde ki Edirne Kapı'dan değil daha ileride Topkapı surlarının yıkıntıları arasından girmiştir.

3. Her iki ressamda kendilerini Fatih Sultan Mehmet Han'nın yanındaki Yeniçeri Askerlerinden biri olarak resmetmiştir.

Bu Kapının en üyük önemi ise Ayasofya Cami-i Kebir'de kılınacak ilk cuma namazına gidişe, ev sahipliği yapacak olmasıdır.