İsrail ile Hamas arasında gerçekleşen önemli bir gelişme olarak, cuma gününden önce yapılacak olan esir takası anlaşması dikkatleri üzerine çekti. İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi'nin açıklamalarına göre, İsrail ve Hamas arasındaki bu geçici ateşkes, rehinelerin serbest bırakılmasıyla sonuçlanacak. Bu anlaşmanın arka planında ise İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik 48 günlük saldırıları ve bölgedeki insani kriz büyümeye devam ediyor.

İsrail ve Hamas Arasında Geçici Ateşkes

İki taraf arasında kabul edilen 4 günlük ateşkes, esir takası anlaşmasının bir parçası olarak yer alıyor. İsrail ve Hamas, bu süre zarfında rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya vardı.

32983593

Katar'ın Arabuluculuk Rolü

Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail ve Hamas arasındaki rehine görüşmelerinde arabulucu rol oynuyor. Katar Dışişleri Bakanı Sözcüsü Majed el-Ensari, "Ateşkesin hızlı bir şekilde başlamasını sağlamak için ABD, İsrail ve Hamas ile birlikte çalıştıklarını" belirtti.

ABD'de üniversiteler Filistin için ayakta: İsrail'e tepkiler ülke geneline yayılıyor ABD'de üniversiteler Filistin için ayakta: İsrail'e tepkiler ülke geneline yayılıyor
"Ateşkesin hızlı bir şekilde başlamasını ve tarafların anlaşmaya olan bağlılığını sağlamak için ABD, İsrail ve Hamas ile birlikte çalışıldığını" - Katar Dışişleri Bakanı Sözcüsü Majed el-Ensari

Esir takası anlaşması, Hamas ve İsrail arasında önemli bir adım olarak görülüyor. İsrail, 50 rehineye karşılık olarak 150 Filistinli'nin serbest bırakılacağını duyurdu.

Editör: Abdullah Argun