İsrail'in hukuk ve insanlık dışı saldırılarını meşrulaştırmak için kullandığı  bir strateji var: "insan dışılaştırma." Bu strateji, Filistinlileri "insanlık dışı varlıklar" olarak göstermeyi amaçlıyor. İşte bu önemli gelişmenin detayları:

Prof. Dr. Neve Gordon: "İsrail'in Ahlak İddiasındaki Sorunlar Ortaya Çıkıyor"

Londra Queen Mary Üniversitesi Hukuk Fakültesi Uluslararası Hukuk ve İnsan Hakları Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi İsrailli Prof. Dr. Neve Gordon, İsrail'in Gazze'deki sivil alanlara yönelik saldırılarını değerlendirdi.

israil-6

Gordon, siviller, sivil alanlar, hastalar, yaralılar, sağlık personeli ve korunan alanlara yapılan saldırıların savaş suçu sayıldığını belirtti. Ayrıca İsrail'in Gazze'deki elektrik ve su erişimini engelleyerek de savaş suçu işlediğini vurguladı.

Prof. Dr. Gordon, "İsrail, ahlak ordusu olmak için savaş kanunlarına uymak zorundasınız. İsrail'in yaptığı da eylemlerini savaş hukukuna göre yapıldığını gösterecek şekilde yorumlamak ve bunun ahlaki olduğunu iddia etmek.

İsrail aynı zamanda ahlaksız oldukları iddiasıyla Filistinlileri insan dışılaştırıyor. Gerçek şu ki İsrail, Filistinlilerden daha fazla sivil öldürüyor ve bu da İsrail'in ahlak iddiasındaki sorunları açığa çıkarıyor." dedi.

filistin israil gazze (1)-3

İnsandışılaştırma Stratejisinin Örnekleri

Prof. Dr. Gordon, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın "insansı hayvanlarla savaşıyoruz" ifadesinin işlenen savaş suçlarını meşrulaştırma stratejisinin bir örneği olduğuna dikkat çekti. Ayrıca İsrailli sosyal medya hesaplarında Filistinliler için kullanılan "sıçan" veya "yılan" benzetmelerinin, sivillerin ölümünü meşrulaştırmak için onları insanlıktan çıkarma çabası olduğunu kaydetti.

filistin israil gazze (2)-1

İsrail Başbakanı'nın İddiaları

İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun Gazze'nin "şeytani bir kötülük şehri olduğunu" ve "orada yaşayan 1 milyon 100 bin sivil Filistinlinin güneye gitmediği takdirde çatışmaya dahil olacağını" iddia edip savaş hukukunu manipüle etmeye çalıştığını aktaran

Gordon, bu tür iddiaların Gazze Şeridi'nde su ve elektriğin kesilmesi, milyonlarca insanın evlerini terk etme talimatı verilmesi ve sivil bölgelerin yaygın şekilde bombalanması gibi soykırımsal nitelikte olduğunu ifade etti.

 ABD Başkanı Biden'dan İsrail ve Ukrayna'ya Destek Sözü

Eurovision 2024'ü İsviçre ve İsrail karşıtları kazandı Eurovision 2024'ü İsviçre ve İsrail karşıtları kazandı

Sonuç ve Çağrı

Prof. Dr. Neve Gordon, "Gazze halkının insan olarak gösterilmemesi, insansı hayvan, fare, şeytan şeklinde isimlendirilmesi soykırımsal şiddetin bileşeni. Tarihin bu anında yapmamız gereken aslında tüm bunları durdurmak." dedi.

Bu gelişmeler, uluslararası toplumda büyük endişe yaratıyor ve İsrail'in savaş suçları konusunda hesap verebilirliği tartışılıyor.

ABD İSRAİL FİLİSTİN (5)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR