Bir sanayi şehri olan İnegöl’ün özellikle ihtiyaç duyduğu teknik eğitim almış ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik mesleki eğitim veren Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi özellikle mesleki eğitimde gösterdiği başarılar ile öne çıkıyor. Aynı zamanda okulun vizyonu olan “Meslek Liselerinin Kutup Yıldızı Olmak” hedefine emin adımlarla ilerleyen bu kurum mesleki eğitim almak isteyen kız öğrenciler tarafından yoğun olarak talep görüyor.

Kız Meslek Lisesi (6)

 İnegöl'ün sanayi odaklı gelişiminde kritik bir rol oynayan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, mesleki eğitimdeki üstün başarıları ve yenilikçi yaklaşımlarıyla adından söz ettiriyor. Kız öğrencilere odaklanan bu eğitim kurumu, 'Meslek Liselerinin Kutup Yıldızı' olma vizyonuyla hareket ediyor ve bu alanda önemli adımlar atıyor.

Kız Meslek Lisesi (14)

Eğitimde Mükemmeliyet ve İnovasyon

Özel Programlar ve Alanlar

2013 yılından bu yana kız öğrencilere yönelik eğitim veren okul, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Büro Yönetimi, Grafik, Fotoğrafçılık ve Radyo TV alanlarında uzmanlaşmış durumda. Öğrenciler, mesleki eğitimin yanı sıra alanlarına özgü stajlarla sektör deneyimi kazanıyorlar.

Kız Meslek Lisesi (11)

2005 yılında genel lise olarak açılan okul 2013-3014 Eğitim Öğretim yılı itibariyle sadece kız öğrencilere yönelik olarak eğitim öğretime devam ediyor. Kız Meslek Lisesi programı uygulanan okulda dört alan bulunuyor.

Kız Meslek Lisesi (1)

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı, Grafik ve Fotoğrafçılık ile Radyo TV alanlarında eğitim gören öğrenciler 12. Sınıfa geldiklerinde teorik eğitimin yanında uygulamalı eğitim adına alanlarıyla ilgili kurum ve firmalarda staj görüyor.

Kız Meslek Lisesi (10)

İşletmelerde Mesleki Eğitim adı altında yapılan bu staj sonunda ise yine alanları ile ilgili iş bulmakta hiç sorun yaşamıyorlar. Mezun olan her öğrenci meslek lisesi diplomasının yanı sıra işyeri açma belgesi ve Avrupa’daki teknik eğitime denklik sağlayan europass belgesi de alıyorlar.

Kız Meslek Lisesi (9)

Mesleki Başarıların Kaynağı

Güçlü akademik ve mesleki eğitim kadrosuna sahip olan okul, mezunlarının hem üniversite eğitimine devam etmesine hem de İnegöl'ün sanayi sektöründe istihdam edilmesine olanak sağlıyor. Ayrıca, öğrencilere iş kazası ve meslek hastalıkları konusunda sigorta koruması sağlanıyor.

Kız Meslek Lisesi (39)

Güçlü akademik ve mesleki eğitim kadrosu ile marka haline gelen okulun mezunları isterlerse üniversitelerin kendi alanlarına yada farklı alanlarla ilgili bölümlerine yerleşebiliyor. İsterlerse de İnegöl gibi sanayi açısından büyük yatırımları olan şehrimizin kurumsal firmalarında çalışmaya başlıyorlar.

Kız Meslek Lisesi (38)

 9. sınıftan itibaren tüm öğrencilerin “İş Kazası ve Meslek Hastalığına” dair sigorta girişleri yapılıp mezun olana kadar sigorta prim ödemeleri düzenli olarak yapılıyor. Bu noktada okulun tüm öğrencileri sigortalı olarak eğitimlerine devam ediyor.

Kız Meslek Lisesi (36)

Okula yeni kayıt olan tüm öğrenci ve velilerine ilk haftalarda ayrıntılı bir şekilde alan ve meslek tanıtımları yapılarak öğrencilerin ilgi, beceri ve yeteneklerine göre alan tercihi yapmaları sağlanıyor. Alanlara yerleşen tüm öğrenciler yerleşmenin akabinde atölyelerde yoğun bir mesleki ve akademik eğitime başlıyor.

Kız Meslek Lisesi (16)

AUZEF Öğrencilerine Müjde! AUZEF Öğrencilerine Müjde!

Yenilikçi Projeler ve Uygulamalar

Okul, Fikri, Sınai ve Mülki Haklar seferberliği kapsamında yaptığı 1875 başvuru ile Türkiye'de ikinci sıraya yerleşmiş. Grafik ve Fotoğrafçılık, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Radyo TV alanlarında öğrencilerin yaptığı tasarımlar, tescil edilerek ulusal ve uluslararası platformlarda tanınırlık kazanmış.

Kız Meslek Lisesi (34)

Geçtiğimiz  yıl Milli Eğitim Bakanlığının Türk Patent Kurumu ile protokol imzalayarak başlattığı “Fikri, Sınai ve Mülki Haklar” seferberliği kapsamında okulun özellikle Grafik ve Fotoğrafçılık, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Radyo TV alanı öğrencilerinin öne çıktığı tescil alma sürecinde, idareci, öğretmen ve öğrencilere ait 1875 başvuru yaptığı görülüyor.

Kız Meslek Lisesi (22)

1875 başvurunun 7’si marka, 5’i faydalı model, 1863 ‘ü de tasarım kategorisinde yapılmış. Bu sayılarla Türkiye ikincisi olan okul mesleki eğitimdeki kalitesini bir kez daha ortaya koyuyor. Yapılan bu başvurulardan 7 adet marka ile 897 adet tasarım tescil alarak belgelendirilmiş. 966 adet tasarım ise inceleme sürecini tamamlayarak askıya çıkarılmış.

Kız Meslek Lisesi (20)

Tescil süreci tamamlandığında okulun hedefi, özellikle kumaş deseni olarak kullanabilecek tasarımları bu konu ile ilgili firmalara pazarlayarak öğrencilere döner sermaye üzerinden gelir sağlamak. Tasarımcı açısından eleman ihtiyacı olan İnegöl sanayisine büyük bir katkıda bulunacak bu çalışma için okul önce kendisini marka olarak patentlemiş. Yapılan birçok projenin de patenti alınmış.

Kız Meslek Lisesi (26)

Döner Sermaye İşletmesi

Bünyesinde “Döner Sermaye İşletmesi” de bulunan Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Grafik alanı öğrencileriyle kişiye özel tasarımlar ve kişiye özel hediyelerle üretimde yapıyor. Öğrenciler tarafından hazırlanıp ambalajlanan bu ürünler hem e-Ticaret yoluyla hem de yüz yüze satışları yapılarak öğrencilerin para kazanmaları da sağlanıyor. PTT Avm Online Sitesinde bir mağazası olan okul özellikle üretilen kişiye özel ürünlerin satışını buradan sağlıyor.

Kız Meslek Lisesi (33)

Ayrıca yine döner sermaye kapsamında Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanına ait “Uygulama Sınıfı” da bulunuyor. Okul Öncesi dönem 48-72 ay çocuklarına yönelik tam gün eğitim veren uygulama sınıfı özellikle çalışan anne babaların tercihi oluyor.

Kız Meslek Lisesi (32)

                Yine Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı öğrencileri toplantı, açılış, seminer vb programların organizasyonuyla öne çıkıyor. Bu şekilde hem mesleki deneyim kazanıyorlar hem de harçlıklarını kazanma şansı yakalıyorlar. Sadece geçtiğimiz yıl İnegöl okullarında açılışı yapılan 17 kütüphane, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği İNEMAT yarışması ödül töreni ve yine Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde gerçekleştirilen birçok programın organizasyonu Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından gerçekleştiriliyor.

Kız Meslek Lisesi (19)

Bu anlamda Radyo-TV alanı ise fotoğraf ve video çekimleri, montaj, kurgu vb reklam içerikli digital çalışmalar yapıyor. Döner sermaye çalışmaları noktasında okulun tüm alanları birbirini destekler nitelikte olduğundan işbirliği ve ortak çalışmalarla öğrencilerin mesleki bilgi, beceri ve deneyim kazanmaları sağlanıyor.

Kız Meslek Lisesi (18)

Okulda her türlü teknolojik araç gerecin olduğu  tam donanımlı 11 atölye bulunuyor. Ayrıca mevcut bir üretim atölyesi de bulunan okulun öğrencileri bu atölyeyi dersler dışında kalan boş zamanlarında da AR-GE çalışmaları, yeni ürün ve tasarım denemeleri içinde alan ve atölye öğretmenlerinin gözetiminde özgürce kullanabiliyorlar. Okul yönetimi bu konuda araç-gereç ve malzeme desteği sağlayarak öğrencileri bunun için teşvik ediyor.

Kız Meslek Lisesi (31)

Okul Müdürü Fatma Doğlar Dağ: "Mesleki Eğitim ülkemizin ekonomik olarak büyüme ve gelişmesinde çok önemlidir. Amacımız, vatana ve millete faydalı, ahlaklı, mesleki eğitim almış bireyler yetiştirmektir."

Kız Meslek Lisesi (15)

Sosyal Etkinlikler ve Sorumluluk Projeleri

Okul, sosyal etkinlikler ve sosyal sorumluluk projeleriyle de dikkat çekiyor. "Meslek Liseleri Ailelere Dokunuyor" projesi başta olmak üzere, çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Enerji verimliliği ve sıfır atık konularında da öğrenciler aktif rol alıyorlar.

Kız Meslek Lisesi (8)

Okul Müdürü Fatma DOĞLAR DAĞ okulun başarısının sırrını şu sözlerle anlatıyor; “Mesleki Eğitim ülkemizin ekonomik olarak büyüme ve gelişmesinde çok önemlidir. Bende bir meslek lisesi öğretmeni olarak buna yürekten inanıyorum."

Kız Meslek Lisesi (17)

"Okulumuzun varoluş amacı ara eleman değil aranan, kalifiye eleman yetiştirmektir. O nedenle amacımız her şeyden önce vatana, millete faydalı, ahlaklı, iyi bir mesleki eğitim almış bireyler yetiştirmektir.” Dedi.

Kız Meslek Lisesi (4)

Okul Müdürü Fatma Doğlar Dağ: "Okulumuz güçlü akademik ve meslek öğretmeni kadrosu ile İnegöl’ün gözde ve talep edilen meslek liselerinden biri olmuştur. Geçen yıl deprem sebebiyle artırılan kontenjana rağmen çok yüksek bir ortalama ile kontenjanı doldurmuştur. Ben bu noktada tüm mesai arkadaşlarımı tebrik ediyorum."

Kız Meslek Lisesi (30)

"Fedakarca, mesai kavramı olmadan, saat gözetmeden çalışmanın meyvesidir bu sonuçlar. Biz Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi eğitimci kadrosu olarak yürekten inanıyoruz ki güçlü bir Türkiye için, güçlü bir ekonomi için, Türkiye Yüzyılı için “Meslek Lisesi Memleket Meselesidir."

Kız Meslek Lisesi (3)

"Okulumuzun tüm bu başarılarının altında yatan en önemli etkenlerden biride bolca yapılan sosyal etkinlikler ve sosyal sorumluluk projeleridir. “Meslek Liseleri Ailelere Dokunuyor” projesi ile birçok etkinlik yapılmış özellikle çocuklar ve özel çocuklara yönelik faaliyetler yapılmış ve yapılmaya devam edilmektedir."

Kız Meslek Lisesi (29)

"Yine sadece ülkemizin değil tüm dünyanın sorunu olan enerji verimliliği kapsamında “Sıfır Atık” çalışmaları yapılmış, İnegöl sanayisinin sağlığa zararlı olmayan atık maddeleri ile hazırlanan oyuncaklar sergilenmiş, MÜSİAD ortaklığı ile hazırlanan oyuncaklar dezavantajlı bölgelerdeki okulların anasınıflarına hediye edilmiştir."

Kız Meslek Lisesi (28)

"Bu proje de yeni işbirliği ortaklıkları ile devam etmektedir. Hatta projenin “Geleceğimiz İçin Elele Çöpten Hayallere” adı altında marka olarak Türk Patent Kurumu tarafından tescillenerek belgesi alınmıştır."

Kız Meslek Lisesi (37)

"Tüm bu çalışmalarla öğrencilerimizin ahlaklı, merhametli ve iyi birer insan olmalarını desteklediğimizi düşünüyorum. 6 Şubat tarihinde yaşadığımız büyük deprem sonrası okulumuz tarafından başlatılan ve sonrasında tüm Türkiye’ye yayılan , deprem bölgesinde ki çocuklar için öğrencilerimizin hazırladığı oyuncaklar, etkinlik kitapları yine İnegöl halkının desteğiyle temin edilen kırtasiye setleri valiliğimiz aracılığı ile bölgeye gönderilmiştir."

Kız Meslek Lisesi (25)

"Okulların tatil olduğu o süreçte Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gönüllü 30 öğretmen ve 300 civarı öğrenci ile deprem bölgesinde ki kardeşleri için çalıştılar. Öğrencilerimle gurur duyarak söylüyorum ki yaklaşık 3500 adet kişisel koli hazırlanmış ve öğrencilerimizin kendi elleriyle araçlara yüklediği koliler bölgeye gönderilmiştir."

Kız Meslek Lisesi (2)

"Tüm bu çalışmaların sonucu ise Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi,  İnegöl mesleki eğitimine damga vuran, kadın eğitimi noktasında öne çıkıp markalaşma yolunda ilerleyen bir okul olarak başarılı çalışmalarına devam edecektir."

Kız Meslek Lisesi (12)

Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, eğitimdeki yenilikçi yaklaşımları ve sosyal sorumluluk projeleriyle İnegöl'ün mesleki eğitim alanında parlayan yıldızı olarak önemli bir rol üstlenmekte ve geleceğin liderlerini yetiştirmektedir.

Kız Meslek Lisesi (13)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR