Cumhuriyet'in ilk yıllarında İnegöl'de görev yapan öğretmenlerin yaşadığı maaş gecikmesi, 1931 yılında ulusal basının gündemine taşındı. Gazeteye gönderilen bir mektup, dönemin eğitimcilerinin aylıklarını zamanında alamadığını ortaya koydu.

İnegöl'ün Cumhuriyet dönemine ait gazete arşivlerinde yer alan bir haber, ilçenin 95 yıl önce yaşadığı dikkat çekici bir ekonomik sorunu gün yüzüne çıkardı.

27 Ağustos 1931 tarihli Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan haberde, İnegöl'de görev yapan öğretmenlerin maaşlarını zamanında alamadığına ilişkin şikâyetlere yer verildi.

İnegöl öğretmenleri gazeteye mektup gönderdi

Dönemin Maarif Vekili Esat Bey'in, İstanbul Muallimler Birliği'nde yaptığı konuşmada öğretmenlerin maaşlarını düzenli alabilmesi için Bakanlığın çalışmalar yürüttüğünü ifade etmesinin ardından, İnegöl'den gazeteye bir mektup gönderildi.

Mektupta, İnegöl'de görev yapan öğretmenlerin maaş ödemelerinde yaşanan gecikmeye dikkat çekildi.

Gazetenin 31 Ağustos 1931 tarihli sayısında ise konu daha ayrıntılı şekilde yeniden gündeme getirildi. Haberde, bazı vilayetlerde öğretmen maaşlarının ödenmesinde ciddi gecikmeler yaşandığı belirtilirken, İnegöl öğretmenlerinin de bu durumdan etkilendiği aktarıldı.

İnegöl'de Öğretmenlerin Maaş Eylemi !.Jpg

Temmuz maaşını ağustos ayında alabildiler

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre İnegöl'deki öğretmenler, temmuz ayına ait maaşlarını ancak ağustos ayının dokuzunda alabildi.

Gazetede yer alan ifadelerde, öğretmenlerin maaşlarının düzenli ödenmesi konusunda Maarif Vekâleti'nin dikkatinin çekilmek istendiği belirtildi.

Dönemin ekonomik şartları içerisinde maaşların gecikmesi, özellikle yalnızca aylık gelirle geçinen öğretmenler açısından ciddi bir sorun oluşturuyordu.

Gazete, eğitimcilerin yaşadığı mağduriyeti gündeme taşırken, maaş ödemelerindeki gecikmelerin yalnızca İnegöl'e özgü olmadığına da dikkat çekti.

"Üç ay maaş almayan muallimler ne yerler ne içerler?"

İnegöl'deki şikâyetin ardından Cumhuriyet gazetesi, 31 Ağustos 1931 tarihli sayısında konuyu "Üç ay maaş almıyan muallimler ne yerler ne içerler?" başlığıyla değerlendirdi.

Haberde, bazı özel idarelerin öğretmen maaşlarını ödemekte ağır davrandığı ifade edildi.

Gazete, öğretmenlerin maaşlarının gecikmesinin eğitimcilerin çalışma motivasyonunu olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekerek, Maarif Vekili'nin konuyu bizzat incelemesinin beklendiğini yazdı.

Sorunun kaynağı neydi?

1931 yılında ilkokul öğretmenlerinin maaşları, devletin genel bütçesinden değil, büyük ölçüde özel idare bütçelerinden karşılanıyordu.

Bu sistem nedeniyle bazı bölgelerde gelir yetersizliği veya bütçe aktarımındaki gecikmeler öğretmen maaşlarının zamanında ödenmesini engelliyordu.

Aynı dönemde Türkiye'nin farklı şehirlerinden de benzer şikâyetler gazetelere yansıyordu. Cumhuriyet gazetesinin haberlerinde, öğretmenlerin iki, üç hatta daha fazla aylık maaşlarının birikmiş olduğu belirtiliyordu.

İnegöl'den gönderilen mektup da bu ülke genelindeki sorunun ilçedeki yansıması olarak kayıtlara geçti.

95 yıl önce İnegöl'de eğitim hayatından dikkat çeken bir detay

Bugün eğitim çalışanlarının maaşlarının merkezi sistem üzerinden düzenli olarak ödenmesi alışılmış bir uygulama olarak görülürken, Cumhuriyet'in ilk yıllarında öğretmenlerin ekonomik hayatı farklı bir sistem içerisinde ilerliyordu.

İnegöl'de görev yapan eğitimcilerin yaşadığı maaş gecikmesi, dönemin kamu yönetimi ve eğitim sisteminin karşı karşıya kaldığı sorunlardan birini gözler önüne seriyor.

Bir öğretmenin gazeteye gönderdiği mektup sayesinde, 95 yıl önce İnegöl'deki eğitim hayatının yalnızca okullardaki derslerden ibaret olmadığı; öğretmenlerin ekonomik sorunlarla da mücadele ettiği ortaya çıkıyor.

Arşivlerde kalan bir mektup, dönemin İnegöl'ünü anlatıyor

Bugün üzerinden yaklaşık bir asır geçen olay, Cumhuriyet gazetesinin sararmış sayfalarında yer alan birkaç satırla günümüze ulaştı.

İnegöl öğretmenlerinin maaşlarının gecikmesine ilişkin şikâyet, dönemin gazetecilik anlayışı içerisinde ulusal kamuoyuna taşınırken, ilçenin Cumhuriyet'in ilk yıllarındaki sosyal ve ekonomik yapısına dair önemli bir belge niteliği taşıyor.

95 yıl önce İnegöl'de bir öğretmenin gazeteye yazdığı mektup, bugün ilçenin yakın tarihine ışık tutan dikkat çekici arşiv kayıtlarından biri olarak yeniden gündeme geliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ