Peki, genç nesil Ahilik Haftası’nın değerini biliyor mu? İşte bu sorunun cevabı, İnegöl Esnaf Sarayı ziyaretinde saklı.

halil inalcik (2)

Lisenin başarılı öğrencileri, Değerler Kulübü faaliyetleri kapsamında Ahilik Haftası'na dikkat çekmek amacıyla İnegöl Esnaf Sarayını ziyaret etti. Ziyaret, Okul Müdürü Cavit Yakşi ve Değerler Kulübü öğretmeni Ayhan Talha Bayraktar rehberliğinde gerçekleşti.

halil inalcik (3)

Değerler Eğitimi Ahilik ile Buluştu

Müdür Yakşi, eğitimin sadece derslerle sınırlı olmadığını, sosyal etkinliklerin eğitime kattığı değerlerin altını çizdi. Ahilik hakkında bilgi vererek, bu değerlerin önemini vurguladı.

halil inalcik (4)

İnegöl Esnaf Sarayı’ndan Tarihi Bilgiler

İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Genel Sekreteri Cem Taşkıner, öğrencilere Esnaf Sarayı'nın tarihi ve odaların faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler sundu.

Bursa’daki Okul Müdürlerine Yeni Müfredat Anlatıldı Bursa’daki Okul Müdürlerine Yeni Müfredat Anlatıldı

halil inalcik (5)

Okul Müdüründen Ahilik Vurgusu

“Ahiliğin, işçinin, çalışanın, üretenin, namuslu kazancın, namuslu ticaretin ve adaletli yönetimin simgesi olduğunu söyleyebiliriz. Ahilik geleneğine göre bir ahinin alnı açık, eli cömert, dilini yalandan bağlamalı ve diğer değerlere sahip olmalıdır.”

Ahiliğin Bugünkü Yansıması

“Ahilik, halka dönük bir kurumdur. Günümüzde, esnaf ve sanatkarların oluşturduğu kurumlar; Ahiliğin insana değer veren, dayanışmayı özendiren ve adaleti amaçlayan temel ilkelerinden yararlanmaktadır.
Daha önce sadece Kırşehir’de düzenlenen Ahilik Bayramı'nın ülke geneline yayılması ve “Ahilik Kültürü Haftası” adı altında kutlanması amacıyla 1988 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan Yönetmelik esas alınarak 15 yıldır bu anlamlı gün kutlanmaktadır.
Biz de okulumuz öğrencileri bu haftanın anlam ve önemine binaen Esnaf Sarayına bir gezi düzenledik. Esnaf sarayının tanıtımında bize rehberlik yapan İnegöl Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Genel sekreteri Cem Taşkıner kardeşimize çok teşekkür ediyorum”

Ziyarette, Lise öğrencilerinin bu değerleri tanıması ve yeni nesillere aktarılmasının önemli olduğuna dikkat çekildi. İnegöl Halil İnalcık Lisesi öğrencileri, bu ziyaretle ahilik gibi kültür ve tarihlerine ait değerlere sahip çıktıklarını gösterdiler.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR