İLK YARATILAN ŞEY: KALEM

Kalem Arapça bir kelimedir. Sözlükte “kısaltmak, kesmek, yontmak ve bu işi yapmaya yarayan araç” anlamına gelmektedir.

Dinî bir terim olarak kalemi; “kâinatın başlangıcından kıyamete kadar meydana gelecek bütün nesne ve olayları kaydeden ilâhî araç” olarak tanımlayabiliriz.

Kalem kelimesi Kuran-ı Kerim’de de geçmektedir. İlk inen sure Alak suresi kalemden bahseder.

kurşun kalem pen pencil (1)

Kuran-ı Kerim’de kalem suresi de vardır. Bu surede kaleme ve yazdıklarına yemin edilir.

Lokman suresinde, yeryüzündeki ağaçların tamamı kalem, denizler de mürekkep olsa, hatta yedi katı daha mürekkep olsa, ilâhî kelâmın yazmakla tükenmeyeceği beyan edilirken yine kalemden bahsedilir.

Yine Al-i İmran suresinde Hz. Meryem kıssasında kura için kullanılan kalemlerden bahsedilir.

kurşun kalem pen pencil (2)

MÜBAREK KALEM

Resulullah Efendimiz de (s.a.v) kalem hakkında şöyle buyurmuştur: Allah’ın ilk yarattığı şey kalemdir. Allah kalemi yaratınca ona kıyamete kadar vuku bulacak olan her şeyi yazmasını emretmiş, o da yazmış ve artık bir daha yazmamak üzere kalem kurumuştur.”

Tabiki kaderi yazan, ilk yaratılan kalemi bildiğimiz kurşun kalem gibi düşünmek yanlış olur. Aynı şekilde sevap ve günahlarımızı kaydeden yazıcı meleklerin kullandığı kalemi de basit bir kurşun kalemle kıyaslamak yanlış olur.

Demek ki kalemin tarihi insandan ve kainattan da eskidir.  Bu yüzden büyükler tarafından kalem mübarek sayılır ve yere atılmazdı. Ayak altında tutulmazdı. Kalem eskise bile çöpe atılmaz saklanırdı.

kurşun kalem pen pencil (3)

Hz. Peygamber (s.a.v) mi‘raca çıkınca meleklere ait kalemlerin çıkardığı sesleri duyduğunu haber vermiştir.

Bunun gibi bir çok hadis-i şerifte kalemden bahsedilmektedir.

İnsanların kullandığı kaleme gelince, ilk insan Hz. Adem’den itibaren kalem kullanılmaktadır.

kurşun kalem pen pencil (4)
KALEM ÜRETİMİ VE ALTIGEN KALEM

Gelelim kurşunkalemlerin çoğunlukla sarı ve altıgen olma sebeplerine…

Üretimi en kolay kalem kare kesitli kurşun kalemdir. Ancak kare kesitli bir kalemi yazarken elde tutulmak kolay olmaz. Yuvarlak kalemlerin elde tutulması daha kolaydır. Ancak bunun da  üretimi pahalıdır.

 

Altıgen kesitli kalemler ise orta yoldur. Yuvarlak kesitli kalemler kadar kullanılması kolay ve üretimi daha ucuzdur.

kurşun kalem pen pencil (5)

Sekiz yuvarlak kurşunkalem için harcanan ağaçtan, dokuz altıgen kesitli kalem yapılabilir. Üretim safhası bir kademe daha kısadır.

Bir çok kesitli kalem olsa da günümüzde altıgen kesitli kurşunkalemler daha çok tercih edilmektedir. Hem tutuş kolaylığı hem de masa üzerinde yuvarlanmadan, düşmeden durabilmesi sebebiyle daha çok tercih edilir.

kurşun kalem pen pencil (6)

Bakan Ersoy, Yunan mevkidaşı ile "Romeo ve Juliet" oyununu izledi Bakan Ersoy, Yunan mevkidaşı ile "Romeo ve Juliet" oyununu izledi

SARI KALEM

Kurşunkalemlerin dışının sarıya boyanarak satışı 1854 yılına dayanır. Özellikle de 1890 yılından sonra sarı renk tercih edilir oldu. Neden? Çünkü 1890 yılında Avusturya'da L&C Hardtmuth Co. isimli şirket öyle bir kurşun kalem üretti ki, diğer üreticiler de bu kaliteyi yakalamak zorunda kaldılar.

kurşun kalem pen pencil (10)

Bu kurşunkaleme meşhur Hindistan elması olan 'Koh-I-Moor' adı verilmişti. Altın sarısına boyanmıştı. Ayrıca içindeki siyah renkli kurşun ucuyla birlikte Avusturya-Macaristan imparatorluğunun bayrağını oluşturuyordu.
Bu kurşunkalem o kadar beğenildi ve o kadar başarılı oldu ki, sarı renk
kurşunkalemdeki kalitenin bir simgesi olarak kaldı.

Diğer kurşunkalem üreticileri de bu başarıdan pay alabilmek için ürünlerini piyasaya sarı renkte sürmeye başladılar. Bugün hala piyasada olan dört kurşunkalemden üçü sarı renktedir.

kurşun kalem pen pencil (7)
KURŞUN KALEMDE KURŞUN VAR MI?

Adı kurşun içerse de kurşunkalemlerin içinde hiç kurşun yoktur. Ana madde olarak kullanılan grafit 40 değişik malzeme ile karıştırılarak, yüksek sıcaklıkta çok ince çubuklar haline gelene kadar preslenir.


Kurşunkalem denilmesinin sebebi 16. yüzyılda grafiti bulan İngiliz bilimcinin onu bir çeşit kurşun elementi sanmasıdır. Ancak 200 yıl sonra grafitin bir çeşit karbon olduğu anlaşıldı.

kurşun kalem pen pencil (9)

Editör: AYHAN BAYRAKTAR