Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, Rusya’dan yapılan petrol ithalatına yönelik ABD’nin eleştirilerine sert yanıt verdi. Jaishankar, Avrupa’nın Rusya ile Hindistan’dan daha fazla ticaret yaptığını belirterek, ABD’nin bu eleştirilerini ‘haksız ve anlamsız’ olarak nitelendirdi.
“Rusya-Ukrayna Savaşı’nı Fonladığımızı Söylüyorlar”
Jaishankar, “Rusya-Ukrayna Savaşı’nı fonladığımızı ve para verdiğimizi söylüyorlar ancak Rusya-Avrupa ticareti, Hindistan-Rusya ticaretinden daha büyük. Avrupa'nın parası kasalara girmiyor mu? Eğer argümanınız enerji ise Avrupa daha çok enerji alıyor. Argümanınız kimin daha çok ticaret yaptığıysa, Avrupa bizden daha çok yapıyor” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Eleştirilerine Sert Tepki
ABD’nin, Hindistan’ın Rusya’dan petrol alması nedeniyle gümrük vergilerini artırma kararını ‘anlamsız’ bulduklarını belirten Jaishankar, “Petrol almakla ilgili bir probleminiz varsa almayın. Kimse sizi almaya zorlamıyor. Avrupa alıyor, Amerika alıyor. Yani sevmiyorsanız almayın” dedi.
Hindistan Ulusal Çıkarlarını Ön Planda Tutuyor
Hindistan’ın kendi ulusal çıkarları doğrultusunda karar verdiğini vurgulayan Jaishankar, ABD ile müzakerelerin ise gerilime rağmen sürdüğünü açıkladı. Bakan, ABD’nin Rusya ile ticaret yapan ülkeleri eleştirmesini “komik” olarak değerlendirdi.




