Günümüzde özellikle ABD'de Şükran Günü'nün vazgeçilmezi olan hindi, aslında Amerika kıtasının yerlisi. Vahşi hindiler, Kristof Kolomb'un Amerika'yı keşfetmesinden önce bile Kuzey Amerika'da yaşıyordu. Avrupa'dan Güney Amerika'ya ilk gelenler, Azteklerin ehlileştirdiği hindi ırkını görmüşlerdi. Bu yazımızda, hindi kelimesinin ilginç geçmişine ve "Turkey" isminin nasıl ortaya çıktığına dair bazı tezleri inceleyeceğiz.

turkey hindi türkiye (4)

Hindi ve "Turkey" İsmi Arasındaki Tarihi İlişki

Amerikan Hindilerinin Avrupa Yolculuğu

İspanyollar tarafından 1519 yılında Amerika'dan Avrupa'ya getirilen hindiler, kısa sürede tüm Avrupa'ya yayıldı. 1541 yılında İngiltere'ye ulaşan bu hayvanlar, İngilizler tarafından kafaları karışarak, Türk topraklarından gelen başka bir kuş türüyle karıştırıldı.

İsim Karmaşasının Nedenleri

Birçok farklı tez, hindiye neden "Turkey" denildiğine dair ilginç açıklamalar sunuyor. Bunlardan biri, Kolomb'un yolculuğuna katılan Portekiz Yahudi'si Jose de Torres'in hindiyi görünce "Tukki tukki" diye bağırdığı yönünde. Diğer bir tez ise, Kolomb'un Amerika'ya vardığında burayı Hindistan sandığı ve hindiye "Tuka" adını verdiği, bu kelimenin zamanla "Turkey" olarak telaffuz edildiği yönünde.

Bir başka tezde Kızılderililerin hindiye "Fırke" dedikleri ve bu sözcüğün İngilizce'deki telaffuzu ile "turkey"ye dönüştüğü ileri sürülüyor.

Diğer tezler arasında, hindilerin korktuğunda çıkardıkları seslerin insanlar tarafından "turk-turk-turk" (törk) diye taklit edilmesi ve zamanla bu adın kullanılmaya başlaması da bulunuyor. Türkçe'de de hindi kelimesinin Hindistan anlamına yakın olması gibi, dilin ve kültürlerin çapraz ilişkileri bu isimlendirmede de kendini gösteriyor.

turkey hindi türkiye (1)

Hindilerin Fiziksel ve Davranışsal Özellikleri

Hindiler, başlangıçta renkli tüyleri nedeniyle süs hayvanı olarak yetiştirilmiş, et kalitelerinin farkına ise 1935'ten sonra varılmıştır. Erkek hindiler 130 santim boy ve 10 kilo ağırlığa ulaşırken, dişiler neredeyse yarı ağırlıktadır. Vahşi hindiler, akarsu ve göl kenarlarında yaşamayı tercih eder ve tehlike anında 400 metre mesafeye uçabilirler.

turkey istanbul kiz kulesi

İneklerin yediği ot yeşil, verdiği süt beyaz, bu nasıl oluyor? İneklerin yediği ot yeşil, verdiği süt beyaz, bu nasıl oluyor?

Hindi Yumurtalarının Nadirliği

Peki, marketlerde neden hiç hindi yumurtası görmüyoruz? Hindiler, yılda 100 - 120 adet yumurtlar ve yumurtaları tavuk yumurtalarından 4 - 5 kat daha ağırdır. Bu yumurtalar daha ziyade yeni hindileri üretmekte kullanılır.

turkey hindi türkiye (2)

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR