Genellikle ünlü kişilerde, örneğin İnegöl Belediye Başkanı Alper Taban, Bursa B.B. Başkanı Alinur Aktaş gibi ünlü siyaset adamları, popüler kitap yazarları, dizi oyuncuları, bilim insanları ve büyük firma sahiplerinin adı google'de aratıldığında karşımıza sayfanın en başında resmi, doğum yılı, doğum yeri vs. gibi bilgilerin olduğu dijital bir kart çıkar. Bu kartın asıl adı knowledge bilgi paneli olmakla beraber internet uzmanları arasında google bilgi paneli olarak bilinir. 

      Bu panellerin direkt arama yaptırtma yetkisine sahip olan kendine özel linkleri bulunur ve linke tıkladığınızda otomatik olarak google'a sanki o ismi kendiniz yazmışsınız gibi arama yaptırıp sonucu size gösterir. Aşağıda örnek olarak Selçuk BAYRAKTAR'ın bilgi paneli linkini bırakıyorum. Tıkladığınızda google'da onu arattığınızı göreceksiniz.

Selçuk Bayraktar: https://g.co/kgs/GMNkVt

      Google bu panellerin içindeki bilgileri değiştikçe otomatik olarak ilgili içeriklerden çekerek yeniler. Örneğin benim önceden bir google bilgi panelim vardı. Orada aşağıda gördüğünüz gibi genelde "icat" ve "mucit" kelimeleriyle google beni tanıdığından dolayı meslek olarak "Bilim İnsanı" yazıyordu. 

Ama sonrasında kitaplarım yayımlanınca google bu paneli aşağıda gördüğünüz gibi "yazar" olarak kitaplarımla beraber güncelledi. Zamanla farklı bilgileride ekleyeceğini düşünüyorum.

Peki google bilgi paneli nasıl oluşturulur?

Bunun cevabı malesef olumsuz. Google bilgi paneli oluşturma diye bir şey yoktur. Google bu bilgi panellerini güvenilir haber kaynaklarından derlediği içeriklerden alıntı yaparak kendi yapay zekasıyla oluşturmaktadır. Dolayısıyla sizinle ilgili internette yeterli miktarda haber içeriği, bahsetme vs. yoksa google bilgi paneline sahip olamazsınız.

İllegal Yollarla Bilgi Paneli Oluşturulamaz mı?

Bunun cevabı olumlu. İnternet üzerinde SEO Çalışmaları adı altında hizmet veren bazı kişiler yardımıyla belli bir ücret karşılığında googlede sanki siz ünlüymüşsünüz gibi sahte haber içerikleri üretilip bu içeriklere bot hit sağlayarak google da öne çıkması ve kısa bir süre içinde de google'ın size bilgi paneli oluşturması yapılabilir. Ama bu yöntemle yapılan bilgi panelleri oluştuktan bir süre sonra silinir ve verdiğiniz parayla kalırsınız. Bu sebeple bu işi parayla yapmanızı tavsiye etmem. 

Aşağıya google bilgi paneline sahip olan bazı inegöl'lü isimleri ve panel linklerini bırakıyorum. Eğer sizinde aşağıdaki örnekelrdeki gibi bir paneliniz olmasını istiyorsanız yeteneğiniz veya hobiniz olan alanları sanal aleme taşımaya ve kendinizi bu özelliğinizle google'a tanıtmaya bakın derim. Hem o alanda millet faydalansın, hem gelire dönüştürme imkanı elde edin, hem de paneliniz olmuş olsun. Herkese iyi günler dilerim.

Muhammed Ubeyd AYTEKİN

Google Bilgi Paneline Sahip Bazı İnegöl'lü İsimler:

Faruk ÖNDAĞ: https://g.co/kgs/7ZzNPB

Chery akıllı robot sektörüne adım atıyor Chery akıllı robot sektörüne adım atıyor

Alinur AKTAŞ: https://g.co/kgs/EpcZ9B

Alper TABAN: https://g.co/kgs/z6Y1rt