Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı Gölyazı’da Timur Yılmaz’ın birkaç sokak köpeğini beslemesiyle başlayan gönüllülük çalışması, yıllar içinde büyüyerek yaklaşık bin 200 köpeğin bulunduğu bir barınağa dönüştü. Hayvanseverlerin dernek çatısı altında bir araya geldiği alanda bakım ve besleme çalışmaları gönüllülük esasına göre yürütülüyor.
Köpek sayısının artmasının ardından bölgedeki hayvanseverler çalışmaya destek vererek sorumluluk üstlendi. Barınakta görev yapan gönüllüler, kendi iş ve aile yaşamlarından zaman ayırarak nöbetleşe şekilde hayvanların ihtiyaçlarıyla ilgileniyor.
Yaklaşık 25 dönümlük alanda bin 200 köpek bulunuyor
GÖLDOGDER Derneği Başkanı ve AK Parti Nilüfer Belediyesi Meclis Üyesi Kenan Akdeniz, barınağın birkaç köpekle başlayan bir süreç sonucunda bugünkü yapısına ulaştığını söyledi.
Akdeniz, “Burası birkaç köpekle başlayan bir süreçti. Daha sonra hayvanseverler burayı sahiplendi ve dernek haline gelerek sorumluluk aldı. Burada çalışan herkes gönüllü. Herkes kendi işinden ve hayatından feragat ederek nöbetleşe şekilde barınağa gelip hayvanların bakımını yapıyor” dedi.
Yaklaşık 25 dönümlük alanda hayvanların bakımının yapıldığını belirten Akdeniz, barınakta yaklaşık bin 200 köpek bulunduğunu ifade etti.
Akdeniz, “Şu anda yaklaşık bin 200 köpeğimize bakıyoruz. İhtiyacı olan, muhtaç ve çaresiz kalan hayvanları alıyoruz. Köpeğin cinsine göre bir ayrım yapmıyoruz. Amacımız gerçekten yardıma ihtiyacı olan hayvanlara sahip çıkmak” diye konuştu.

Günde yaklaşık 25 paket mama kullanılıyor
Hayvanların mama, ilaç ve tedavi giderlerinin bağışlarla karşılandığını aktaran Akdeniz, barınakta günlük yaklaşık 25 paket mama kullanıldığını söyledi.
Akdeniz, “Dernek olarak bağışlarla ayakta duruyoruz. Günde yaklaşık 25 paket mama kullanıyoruz. Çocukların ilaçları, tedavileri oluyor. Veteriner kliniğiyle çalışıyoruz. Sağlık problemi olanları oraya gönderiyoruz. Kısırlaştırma konusunda da belediyelerden destek alıyoruz” ifadelerini kullandı.
Gönüllülerin kendi işlerinin yanı sıra barınaktaki hayvanların bakımını da üstlendiğini belirten Akdeniz, çalışmaların nöbetleşe sürdürüldüğünü kaydetti.
“Bu işi kendi yaşantımızdan ayırmadan yürütmek mümkün değil. Gönüllülerimiz kendi işlerinden, ailelerinden ve hayatlarından zaman ayırıyor. Nöbetleşe olarak buraya gelip akşam saatlerine kadar hayvanların ihtiyaçlarıyla ilgileniyorlar” dedi.
Engelli köpekler için arazi şartları zorluk oluşturuyor
Barınakta sınırlı sayıda engelli köpeğin de bulunduğunu belirten Akdeniz, arazi ve hava koşullarının bu hayvanların bakımını zorlaştırdığını söyledi.
Akdeniz, “Engelli köpeklerimiz de var fakat arazi şartlarımız oldukça zor. Rüzgarlı bir alandayız. Bu nedenle engelli köpekleri çok fazla tutamıyoruz, ancak sınırlı sayıda köpeğimizi burada barındırarak yardımcı olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

Koruyucu aile sistemi uygulanıyor
Barınakta koruyucu aile uygulamasının da bulunduğunu anlatan Akdeniz, bir kişi veya ailenin köpeği doğrudan sahiplenmeden bakım sorumluluğunu üstlenebildiğini belirtti.
Akdeniz, “Bir ailemiz veya bir kişi bir köpeğin koruyucu ailesi oluyor. Köpeği sahiplenmeden bakım sorumluluğunu üstleniyor. Mama ve bakım giderlerini de dernek olarak karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.
Barınağın son iki yılda gönüllülerin desteğiyle geliştiğini belirten Akdeniz, “Yönetimimize geldikten sonra iki yıl içerisinde çok büyük bir gelişim sağlandı. Daha da geliştirmeye devam edeceğiz” dedi.
Gölyazı’da birkaç sokak köpeğinin beslenmesiyle başlayan çalışma kapsamında gönüllüler, yaklaşık bin 200 köpeğin bakımını sürdürürken ihtiyaç sahibi hayvanların yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik faaliyetlere devam ediyor.





