Neden bazılarımız gıdıklanmaya karşı çok hassasken, bazıları neredeyse hiç etkilenmiyor? İşte gıdıklanmanın sırları ve insan vücudu üzerindeki etkileri...

Gıdıklanmak kimini rahatsız eder. Kimi de gıdıklanmaktan hoşlanır, bunu eğlendirici bulur. Başkaları tarafından bedenimize dokunulduğunda, hatta bazen dokunulmadan gıdıklanırız. Kendi kendimizi ise gıdıklayamayız.

Genç Gazete Gıdıklanmanın Sırrı Nedir Neden Bazıları Gıdıklanmaya Karşı Hassas, Bazıları İse Değil (1)

İnsan beyni vücuda gelen uyarıların hangisinin  kendi bedeninden, hangisininbaşkasından geldiğini ayırt eder ve ona göre tepki verir. Kendi kendimizi gıdıklamaya çalıştığımızda beyin bu noktalardaki
hassasiyeti azalttığından gıdıklanamayız. Çok yakınımız, örneğin anne babamızın dokunmasını beynimiz kodlarsa zamanla onların teması sebebiyle de gıdıklanmayabiliriz.

Ama yakıcı madde gibi dışarıdan bir şey temas ettiğinde ani bir tepki vererek bu tepkiyi birinci sıraya taşır ve alarm vererek bizi uyarır. Ağrıyan yerimiz beynin bu tepkisi sebebiyle ağrımaktadır.

Velhasıl Beyin başlıbaşına bir mucize...

Genç Gazete Gıdıklanmanın Sırrı Nedir Neden Bazıları Gıdıklanmaya Karşı Hassas, Bazıları İse Değil (3)

Beynin Garip Oyunu: Gıdıklanma

Sinir Liflerinin Gizemi

Derinin yüzeyinde bulunan küçük sinir liflerinin harekete geçmesiyle başlayan gıdıklanma hissi, özellikle tüy dokunuşlarına ve böcek hareketlerine karşı hassas. Bu lifler, beyne giden sinyalleri gönderiyor. Ancak bu sinyallerin beyinde tam olarak nerede işlendiği henüz bilinmiyor.

Burası hala bir sır.

Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki

Genç Gazete Gıdıklanmanın Sırrı Nedir Neden Bazıları Gıdıklanmaya Karşı Hassas, Bazıları İse Değil (5)

Gönülsüz Tepkiler: Fiziksel ve Psikolojik Yanıtlar

Gıdıklanmanın etkisi sadece ciltte değil, aynı zamanda vücudun diğer kısımlarında da hissedilir. Kan basıncı yükselir, nabız ve kalp atış hızı artar.

Beynin bu tepkisi, kaşınmaya verdiği gönülsüz tepki gibi, otomatiktir. İlginç bir şekilde, gıdıklanma başlangıçta keyifli olabilir, ancak devam ettiğinde korku ve panik hissine yol açabilir.

Gıdıklanmanın fiziksel olduğu kadar psikolojik yanı da vardır.

Genç Gazete Gıdıklanmanın Sırrı Nedir Neden Bazıları Gıdıklanmaya Karşı Hassas, Bazıları İse Değil (4)

Neden Kendi Kendimizi Gıdıklayamayız?

İnsan beyni, vücuda gelen uyarıları ayırt edebilir. Kendi kendimize gıdıklamaya çalıştığımızda, beyin bu uyarıları önceden bildiği için, hassasiyet azalır ve gıdıklanma hissi ortaya çıkmaz.

Buna karşın, bir başkası tarafından gıdıklandığımızda, beyin bu uyarılara öncelik verir ve bu sebeple gıdıklanma hissi yaşanır.

Genç Gazete Gıdıklanmanın Sırrı Nedir Neden Bazıları Gıdıklanmaya Karşı Hassas, Bazıları İse Değil (2)

Gıdıklanmanın Hassas Noktaları

İnsanların gıdıklandığında en çok tepki gösterdiği yerler ayak altı, avuç içi ve koltuk altı gibi hassas bölgelerdir. Bu bölgelerin hassas olması, burada daha fazla sinir ucu bulunmasından kaynaklanır.

Gıdıklanma, basit bir dokunuş gibi görünse de, aslında insan vücudu ve beyni hakkında şaşırtıcı bilgiler sunuyor. Araştırmacılar bu konuda daha fazla bilgi edinmeye devam ediyor. Beyin hala keşfedilmeyi bekleyen sır dolu bir küp...

Hazırlayan: Ayhan Talha Bayraktar 

Editör: TUNCAY ŞENTÜRK