Türkiye'de dindarlık ve inanç yapısına dair en kapsamlı çalışmalardan biri olan Türkiye İnanç ve Dindarlık Araştırması (TİDA), ülkede gençlerin dinden uzaklaştığı algısını çürütüyor. Peki gençlerde dindarlık ne seviyede? Başörtüsü konusundaki toplumsal mutabakat nedir?

Dindarlık Algısı ve Gerçeklik

TİDA araştırması, Türkiye'nin farklı bölgelerinde ve 35 ilinde gerçekleştirilmiş olup, dinin hayatımızdaki yerine dair çarpıcı istatistikler içeriyor.

Deizm ve Ateizm Oranları

“Rapora göre, Türkiye'de kendini deist olarak tanımlayanların oranı yüzde 8. Ateist olarak nitelendirenlerin oranı ise yüzde 4.”

Özellikle son dönemde Türkiye'de deizmin yükseldiğine dair bir algı operasyonu yürütülse de TİDA'nın verileri bu iddiayı çürütüyor.

kpss sınav eğitim

Saha Araştırmasının Kapsamı

TİDA'nın saha çalışması, Türkiye'nin dört bir yanını kapsayan 35 ilde gerçekleştirildi. Bu kapsamlı çalışma, inanç ve dindarlıkla ilgili detaylı verilere ulaşılmasını sağladı.

Kiraya verdiğimiz yer haram olan işlerde kullanılırsa bize de günah olur mu? Kiraya verdiğimiz yer haram olan işlerde kullanılırsa bize de günah olur mu?

Gençlerde Dindarlık Oranları

Gençler arasında dindarlık oranı oldukça yüksek. 18-24 yaş arası gençlerin yüzde 47'si ve 25-34 yaş arası gençlerin yüzde 58'i kendini "çok dindar" olarak nitelendiriyor.

Allah İnancı ve Eğitim Seviyesi

Eğitim oranı yükseldikçe inançsızlık artıyor iddiası, TİDA araştırmasının sonuçlarına göre yanıltıcıdır. Üniversite mezunları arasında Allah inancının oranı yüzde 93 olarak belirlenmiştir.

sınav eğitim öğrenci aa (2)

Oruç İbadeti ve Gençler

18-24 yaş arası gençlerin yüzde 76'sı oruç tutarken, üniversite mezunlarının oranı yüzde 70'tir.

Başörtüsü ve Toplumsal Mutabakat

Araştırma, başörtüsü konusunda büyük bir toplumsal mutabakat olduğunu gösteriyor. Üniversite öğrencilerinin yüzde 92'si kamuda başörtüsü serbestliğini destekliyor.

Toplumsal inanç yapısının derinlemesine incelendiği bu çalışma, Türkiye'nin inanç haritasına dair yeni bir perspektif sunuyor.

ARAŞTIRILAN İLLER

Araştırma; İstanbul, Tekirdağ, Edirne, Balıkesir, İzmir, Aydın, Manisa, Kütahya, Bursa, Bilecik, Kocaeli, Ankara, Konya, Antalya, Mersin, Hatay, Kahramanmaraş, Kayseri, Niğde, Zonguldak, Çankırı, Samsun, Trabzon, Giresun, Rize, Gümüşhane, Erzurum, Bayburt, Kars, Malatya, Tunceli, Van, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin olmak üzere 35 ilde gerçekleştirildi.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR