Mikro İhracat Nedir? Küçük Adımlarla Küresel Pazarlara Açılın! Mikro İhracat Nedir? Küçük Adımlarla Küresel Pazarlara Açılın!

Emlak Uzmanı Özkan Aydemir'in analizlerine göre, bu düşüş yüksek konut faizleri nedeniyle artan kiralık mülk sayısından kaynaklanıyor. Peki, bu durum konut piyasasını nasıl etkileyecek?

Bursa'da Kiralar Neden Düşüyor?

Kiralık Mülk Sayısındaki Artış

Özkan Aydemir, Bursa'daki kiralık dairelerin sayısının son birkaç ay içinde ciddi şekilde arttığını belirtiyor. 3 ay önce 23 bin lira olan kira fiyatları, şimdilerde 20 bin liranın altına düşmüş durumda. Aydemir, "Satış yapamayacağını anlayan birçok mülk sahibi, dairelerini kiraya çevirdi" diyor.

Bursa Kira Konut Ev (4)

“3-4 ay öncesi Bursa genelindeki kiralık daire verme ortalaması en fazla 1 haftaydı. Son 20-25 günlük süreçte bu ortalama 1-1,5 aya çıktı. 3 ay önce 23 bin liraya verilen dairelerin fiyatları da şu anda 20 bin liranın altına düştü. Ama buna rağmen tutan yok. Bunun sebeplerinden birisi yüzde 25 sınırının kalkacağını düşünen kesim, boş tuttukları dairelerini de kiralık olarak piyasaya sundu. 1,5 ay öncesinde Türkiye genelinde emlak portalında 580 bin konutun satış ilanı vardı. Bu konut ilanları 1,5 aylık süreçte yüzde 20’nin üzerinde azalarak 500 bin kadar düşmüş durumda. Çünkü, konut kredi faizlerinin yüksek olması sebebiyle satış yapamayacağını anlayan birçok müşteri dairelerini kiraya çevirdi. 1,5 ay öncesinde ofisimizde 7-8 tane kiralık daire olurken, şu an listelerimizde 40-45’e yakın kiralık daire portföyümüz var. Kiralık daire için gelen müşteri kesiminde aşırı bir düşüş var. Talep iyice azaldı. Ocak ve şubat aylarında bu talebin daha da aşağı düşeceğini ve fiyatların bir basamak daha geriye geleceğini öngörmekteyiz. Konut piyasasında 2 yıllık süreçte bir köpük oluşmuştu. Rakamlar yukarı çok hızlı çıkmıştı. Bu hem satış hem de kiraları etkiledi. 2 aylık süreçte bu köpüğün yavaş yavaş eridiğini, kiralık dairelerde normal seviyelere geldiğini, fiyatların bir basamak geri düşeceğini görmekteyiz” Özkan Aydemir

Bursa Kira Konut Ev (1)

Arabuluculuk Zorunluluğunun Etkisi

Aydemir, “Bunların 2 bin 200’e yakını Nilüfer bölgesinde. Görükle bölgesi en çok öğrencilerin yaşadığı, 1+1’lerin olduğu bölgelerden birisi. 1+1 daireler 10 bin liraya kadar çıkmıştı. Oradaki meslektaşlarımızla konuştuğumuzda dairelerin kiraya verilmediğini, 1.5 ay öncesinde 1+1’lerin 10 bin liraya kadar çıktığını ama şu anda bu fiyatların 8 bin liraya kadar geldiğini söyledi. Ama yine de tutulmadığını söyledi. Buradaki etkenlerden birisi de en son çıkan 100 gün altı dairelerin kiraya verilmemesi. Günlük kiraların şirketler haricinde verilmemesi nedenlerden birisi. Önceden dairelerini boş tutup kiraya verenler, 10 günlük ya da 1 aylık kiraya verenler vardı. Bu zorunluluk şimdi 100 güne çıktı. 1 Ocak'tan itibaren 100 günün altına dairelerin kiraya verilmesi piyasada artık olmayacak” diye konuştu. 

Bursa Kira Konut Ev (3)

Görükle bölgesinde özellikle öğrenciler tarafından tercih edilen 1+1 dairelerin kira fiyatları da düşüş gösteriyor. Aydemir, "1+1 dairelerin kiraları 10 bin liradan 8 bin liraya kadar geriledi" açıklamasında bulunuyor.

Konut Piyasasında Beklenen Değişiklikler

Aydemir, Ocak ve Şubat aylarında talebin daha da azalacağını ve fiyatların bir basamak daha geriye gideceğini öngörüyor. "Konut piyasasında oluşan köpük, rakamların yavaş yavaş düşmesiyle eriyor" diyerek, bu durumun hem satış hem de kira piyasasını etkileyeceğini vurguluyor.

WhatsApp’ta Genç Gazete kanalını takip edin:

https://whatsapp.com/channel/0029Va9sUvv7YSdBkk9nnX0G

KANALI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

NASIL TAKİP EDEBİLİRSİNİZ ?

Eğer bu yazıyı mobil web tarayıcıdan ya da uygulamadan okuyorsanız BURAYA tıklayarak abone olabilirsiniz.

Whatsapp İhbar Hattımıza haber göndermek için;

0532 696 30 57

Editör: AYHAN BAYRAKTAR