Varikosel, Erkek Kısırlığının Altında Yatan Sessiz Tehlike

Erkeklerde testis torbası içerisinde yer alan damarların şişmesiyle bilinen varikosel, sperm sayısında azalma, hareket zorluğu ve fonksiyon kaybıyla kendini gösteriyor. Özel Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı OP. Dr. Maıs Allahverdıyev, bu gizemli hastalık hakkında önemli bilgiler verdi.

Varikoselin Sebepleri ve Zararları

Varikosel hastalığı, testislerin çevresindeki pleksus pampiniformis adındaki toplardamarların genişlemesiyle meydana geliyor. Genişleyen damarlar, testisin çevresindeki sıcaklığın vücut sıcaklığımıza yaklaşmasına sebep oluyor ve bu durum, testislerin zarar görmesine yol açıyor.

“İlk önce testislerin normal sperm ve hormon üretmesi için vücut ısımızdan iki derece daha düşük ortamda olması gerekmektedir. Varikosel testislerin çevresindeki toplardamarların genişlemesidir. Bu damarlar genişlediğinde, testisin çevresindeki sıcaklık vücut sıcaklığımıza yaklaşmaya başlar. Ancak testislerin varikoselde zarar görmesinin tek nedeni sıcaklık değildir. Ek olarak, genişleyen damarlarda biriken zararlı maddeler de testise zarar verir.”

AW053239_01

Varikosel Tanısı ve Tedavisi

Erken tedavinin önemine vurgu yapan Dr. Allahverdıyev, hastaların genellikle testiste şişlik, ağrı veya çocuk sahibi olamama nedeniyle başvurduğunu belirtti. Varikosel tanısı için fizik muayene veya skrotal doppler ultrason kullanılır. Eğer testiste belirli belirtiler gözlemlenirse, varikoselektomi tedavisine başvurulabilir.

Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki Evde yetiştirebileceğiniz 5 şifalı bitki
“Böylece sperm üretiminde ve kalitesinde bozulma, testosteron azalması, testislerde ağrı, testis çapının küçülmesi, yumuşaması olabilir. Eğer testis çapında küçülme, yumuşama, sperm kalitesinde ve miktarında azalma mevcutsa hastaya varikoselektomi önerilmektedir.”

Varikosel, erkeklerin sağlığını etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle erken tanı ve tedavi, olası komplikasyonların önlenmesinde hayati öneme sahiptir.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR