Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Etimesgut Havaalanı’nda düzenlenen “Yeşil Vatan Kahramanları Görev Başında” töreninde konuştu. Orman yangınlarıyla mücadelede son durumu değerlendiren Erdoğan, havadan su atma kapasitesinin 438 tona çıkarıldığını, Türkiye’nin insansız hava aracı kullanımında Avrupa’da 1’inci, dünyada ise 2’nci sırada yer aldığını söyledi.
Etimesgut Havaalanı’nda düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, yangınla mücadelede Türkiye’nin geldiği noktaya dikkat çekti. Erdoğan, 2002 yılında yalnızca 73 ton olan havadan su atma kapasitesinin, bugün itibarıyla 27 uçak ve 105 helikopterle 438 tona ulaştığını açıkladı. Yangınlarda insansız hava aracı kullanımında Türkiye’nin Avrupa’da lider, dünyada ise ikinci sırada olduğunu vurguladı.
“2024, son 145 yılın en sıcak yılı oldu”
İklim krizinin ormanlar üzerindeki etkilerine dikkat çeken Erdoğan, 2024 yılının kayıtların tutulduğu son 145 yılın en sıcak yılı olduğunu hatırlattı. “Yanan orman alanlarımız son 10 yılda, önceki 10 yıla göre iki kat arttı” diyen Erdoğan, bu tablonun Türkiye için büyük bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.
“Açık alanda ateş yakmak ihanettir”
Erdoğan, 2025 yılının daha sıcak geçmesinin beklendiğini belirterek, halkı açık alanlarda ateş yakmamaları konusunda uyardı. “Sıcak, rüzgar ve düşük nemin bir araya geldiği günlerde açık alanda ateş yakmak gaflet değil, ihanettir” diyerek uyarıda bulundu.
“7,5 milyar fidan diktik, orman varlığını yüzde 30’a çıkardık”
Son 23 yılda 7,5 milyar fidan dikildiğini ve orman varlığının 20,8 milyon hektardan 23,4 milyon hektara çıktığını belirten Erdoğan, “Ülke yüzölçümünün yüzde 30’u ormanlarla kaplı hale geldi” dedi.
“Karalama kampanyalarına geçit yok”
Yangınların ardından sosyal medyada dolaşıma sokulan yapılaşma görsellerine tepki gösteren Erdoğan, “Çoğu görüntünün Orman Genel Müdürlüğü ile ilgisi yok. Bu, orman kahramanlarımıza yapılmış bir hakarettir” dedi.
“Orman köylüsüne 35 milyar TL destek verdik”
Ağaçlandırma faaliyetlerinin yanında kırsal kalkınmaya da destek verdiklerini belirten Erdoğan, son 21 yılda 285 bin aileye ve 232 kooperatife toplam 35 milyar TL’lik hibe ve kredi desteği sağlandığını açıkladı. Bu yıl 12 bin aileye 2,6 milyar TL katkı sağlanacağını da ifade etti.
“Yangınlara 7/24 müdahale”
Yangın müdahale altyapısında büyük gelişmeler kaydedildiğini söyleyen Erdoğan, 2002’de sadece 637 olan arasöz ve su ikmal aracı sayısının 1.786’ya, iş makinesi sayısının ise 831’e ulaştığını söyledi. Ayrıca 2.742 ilk müdahale aracıyla yangınlara çok kısa sürede müdahale edildiğini belirtti.
“Gölet ve personel sayısı artırıldı”
Yangınlarda hızlı müdahale için bugüne kadar 4.796 yangın göleti ve havuzu inşa edildiğini vurgulayan Erdoğan, 2025 itibarıyla 8.500 yeni personelin göreve başladığını, toplamda 25 bin orman çalışanı ve 130 bini aşkın gönüllünün görev yaptığını ifade etti.
“Yerel yönetimlerin bilinci yetersiz”
Orman yangınlarının çoğunun yerel yönetimlerin sorumluluğundaki alanlarda başladığını söyleyen Erdoğan, birçok belediyede yeterli bilinç ve yatırımın olmadığını belirtti. “Reklam, konser ve eğlenceye ayrılan bütçeler, yangına müdahale yatırımlarından fazla olamaz” diyerek belediyeleri daha dikkatli olmaya çağırdı.