Engelli seçmenler nasıl oy kullanacak?

Cumhurbaşkanlığı 2. Tur seçimine sayılı günler kala Engelli seçmenlerin, 28 Mayıs 2023 seçimlerinde nasıl oy kullanacağı merak konusu oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından yapılan açıklamalarla birlikte, seçimlerde engelli seçmenlerin nasıl oy kullanacağı açıklandı. @ Ayşe Bayraktar

Kabine'nin gündemi yine yoğun Kabine'nin gündemi yine yoğun

ENGELLİ SEÇMENLER YARDIM ALABİLECEK Mİ?

Yüksek Seçim Kurulu, 14 Mayıs'ta yapılan Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne ilişkin görme engelli seçmenler için oy kullanma rehberi hazırlamıştı. O rehbere göre engelli vatandaşlar yakınlarının yardımı ile oy kullanabiliyor.

Görme engelliler, talep etmeleri halinde sandık kurulu başkanı, akrabalarından biri, akrabası yoksa herhangi bir seçmenin yardımıyla şablona yerleştirilmek suretiyle oy kullanabilecek.

Görme engelliler, felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelleri açıkça belli olanlar, o Seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık çevresinde bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa başka bir seçmenin yardımıyla oy verebilecek. Bir seçmen birden fazla engelliye yardım edemeyecek.

Sandık kurulu başkanının ve üyelerinin ise engelli seçmene yardım etme amacıyla oy verme kabinine girmesi yasak.

İLGİLİ KANUN

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun şu şekilde;

93. maddenin ikinci fıkrasında; “Körler, felçliler veya bu gibi bedeni engellilikleri açıkça belli olanlar, bu seçim çevresi seçmeni olan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla malule refakat edemez.” hükümleri yer almaktadır.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR