Kısa adı İZED olan İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği tarafından her yıl 3 Aralık Dünya Engelliler Gününde gerçekleştirilen "Engelsiz Bir Dünya" yürüyüşünün 7.si Cumartesi günü gerçekleştirildi. Yürüyüşün sonunda Atatürk anıtı önünde bir tören düzenlendi.

Törende konuşan İZED Başkanı Halil Peynirci, İnegöllülerin desteği ile 9 yılda büyük yol aldıklarını kaydederek: "İnegöl Zihinsel Engelliler Derneği olarak 24 saat engellilerimizin yanındayız. İnegöl"de engelliler adına güzel çalışmalar yapılıyor. Bu zamana kadar İZED olarak 950 tane tekerlekli sandalye dağıttık. İnegöl Belediyesinin destekleri ile çocuklarımızı Çanakkale, Konya ve Ankara gezilerine götürdük. İZED olarak deniz sefamız ve İznik gezimiz var. İZED olarak engellilere her alanda çözüm olmaya çalışıyoruz. 7 senedir yapmış olduğumuz engelliler yürüyüşünü bu yılda yaptık." dedi.

"EĞİTİLEBİLİRLER OKULU İÇİN ÇALIŞMALARIMIZ SÜRÜYOR"

İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Baştürk ise: "3 Aralıkta ilçemizde birçok etkinlikler yapılmakta ve engellilerin sorunları dilek getiriliyor. İnegöl"de son 5-6 yıl içerisinde gerçekten engelliler adına büyük yatırımlar yapılıyor. Herkes üzerine düşen görevleri yapıyor. Çünkü 6-7 yıl önce İnegöl"ümüzde engelliler adına kurum, kuruluş ve dernek yoktu ancak şimdi Zihinsel Engelliler Derneği, Selçuk Teşik Araştırma Merkezi, Eğitim Uygulama ve İş eğitim merkezi Okulu ve 4 tane Rehabilitasyon merkezi var. Bunların yanında Yenicede sevgi evimiz var. Bunlar 5-6 yıl içerisinde İnegöl"e kazandırılan çok önemli yatırımlar. Tabi ki bunlarla beraber daha önce evinizde bir engelli varsa ona bakmak durumundaydınız işe gidemiyordunuz ve ekonomik zorluklar çekiyordunuz. Evinde engelli olan ve ona bakan kişiye devletimiz tarafından bakım ücreti verilmektedir. Yine engelli vatandaşımız çalışamıyor ise engelli olduğu derecede engelli maaşı almaktadır. Bizde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 4 Özel Rehabilitasyon merkezimizde 800 engelli öğrencimiz eğitim görüyor. O öğrencilerimizin eğitimleri ve hayata kazandırılması ile ilgili bu 4 Rehabilitasyon merkezimize 300 bin TL yaklaşık ücret ödenmektedir. Engelliler için ciddi yatırımlar yapılmış, ilçe olarak diğer ilçeler ile kıyaslandığı zaman üst düzey ilçeyiz. Eğitilebilirler Okulu ihtiyacımız var. Bu konuda Rehberlik Araştırma Merkezimizin arkasındaki arsayı biz o okul yapılsın diye tahsis ettik. Bir hayırseverimiz ile bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. İnşallah 2012 yılı o okulumuzun da temel atma yılı olacaktır. Öğrencilerimiz İş eğitim okulundan sonra Eğitilebilirler Okuluna da giderek orada diploma alacaklar."şeklinde konuştu.

YILIN ANNE VE BABASINA ALTIN

Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin ise İnegöl Belediyesi olarak engellilere büyük destek verdiklerini söylerken; engelli aileleri adına bir konuşma yapan İlkay Kara, engellilere kurum ve kuruluşların destek vermesi konusunda çağrıda bulundu ve engellilerin önünde bulunan engellerin kaldırılmasını istedi.

İnegöl Spor Lisesi, Kızlar Futsal Final Müsabakalarında Türkiye Dördüncüsü Oldu İnegöl Spor Lisesi, Kızlar Futsal Final Müsabakalarında Türkiye Dördüncüsü Oldu

Yapılan konuşmaların ardından Kevser Karadeniz "Sen engelli olsaydın" adlı şiiri okudu. Okunan şiirin ardından 37 yıldır ağır engelli oğluna bakan Fevziye Kayacan yılın annesi seçilirken, İlkay Kara da yılın babası seçildi. Kayacan ve Kara"ya Belediye Başkan Yardımcısı Gülhan Şahin ile AK Parti İlçe Başkanı Bülent Temelli altın taktı. Anıt önünde düzenlenen tören, engellilerin davul ve klarnet eşliğinde çiftetelli oynaması ile son buldu.