Elektrikli otobüslerin şarj edilmesi için geliştirilen yeni bir teknoloji, toplu taşımada dikkat çekici bir dönemin kapısını aralıyor. İsviçre merkezli Winduction, otobüslerin duraklarda beklerken kablosuz şekilde şarj edilmesini sağlayan bir sistem üzerinde çalışıyor.
Sistemin en dikkat çekici tarafı ise enerjinin aracın altındaki klasik bir alıcı yerine özel olarak tasarlanan lastiklerin içerisindeki bobinler üzerinden aktarılması.
Enerji Lastiklerin İçindeki Bobinlere Aktarılacak
Geleneksel kablosuz şarj sistemlerinde enerji, yolun altındaki bobin ile aracın altındaki alıcı arasında aktarılıyor. Winduction ise bu yöntemi değiştirerek alıcı bobinleri lastiklerin içerisine yerleştirmeyi hedefliyor.
Otobüs şarj noktasının üzerine geldiğinde yol içerisine yerleştirilen sistem manyetik alan oluşturuyor. Lastikteki bobinler de bu enerjiyi alarak aracın bataryasına iletiyor.
Şirket, bu yöntemle yüzde 90'ın üzerinde enerji aktarım verimliliği hedefliyor.
Özel Lastik Geliştirilmesi Gerekiyor
Teknolojinin önündeki en önemli sorunlardan biri ise lastiklerin yapısı. Geleneksel otobüs lastiklerinde bulunan çelik parçalar, manyetik alanla etkileşime girebildiği için enerji kaybına neden olabiliyor.
Bu nedenle Winduction ve ortakları, içerisinde çelik bulunmayan özel bir lastik üzerinde çalışıyor. Bu lastiklerin standart ürünlerden daha pahalı olması bekleniyor.
Daha Küçük Batarya Kullanılabilecek
Sistemin yaygınlaşması halinde elektrikli otobüslerin çok büyük bataryalara ihtiyaç duymaması hedefleniyor. Otobüsler güzergâh üzerinde belirli duraklarda kısa sürelerle şarj edilerek gün boyunca enerji takviyesi yapabilecek.
Daha küçük batarya kullanılması, araçların ağırlığının ve maliyetinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca batarya için ayrılan alanın azalmasıyla yolcu kapasitesinin artırılması da mümkün olabilir.
Şirketin hesaplamalarına göre Zürih Havalimanı ile Oerlikon arasındaki bir hatta yalnızca iki durağın kablosuz şarj noktası olarak kullanılması yeterli olabilir.
İlk Yolculu Pilotun 2028'de Yapılması Planlanıyor
Winduction şu anda İsviçre'nin Winterthur kentinde sistemin testlerini sürdürüyor. Bir sonraki aşamada teknolojinin dönüştürülmüş bir elektrikli otobüs üzerinde gerçek kullanım koşullarında denenmesi planlanıyor.
Şirket, 2028 yılında yolcu taşıyan ilk pilot uygulamayı gerçekleştirmeyi hedefliyor. Teknolojinin başarılı olması halinde elektrikli otobüslerin şarj altyapısında önemli bir değişiklik yaşanabilir.






