Türkiye, El Nino etkisiyle sıcak geçen bir yaz mevsimi yaşadı. Ancak bu durum kış mevsiminde değişecek. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, El Nino yıllarında Türkiye'nin içinde bulunduğu Doğu Akdeniz havzasında genelde bol yağışlı ve soğuk kış mevsimlerinin olduğunu açıkladı. Peki, El Nino nedir, ne zaman başlayacak, Türkiye'ye nasıl etki edecek? İşte merak edilen soruların cevapları.

2-1040

El Nino nedir?

El Nino, Pasifik Okyanusu'nda ekvator bölgesinde deniz suyu sıcaklığının normalden daha yüksek olduğu ve bu durumun atmosferdeki değişikliklere yol açtığı bir iklim olayıdır. El Nino, sıcak su kütlelerinin Doğu Pasifik'e doğru hareket ettiği bir döngüdür. Bu döngü ortalama 3-7 yılda bir tekrarlanır ve 9-12 ay sürer.

El Nino ne zaman başlayacak?

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), El Nino'nun 2023 yılında başlayacağını ve 2024 yılının dünyanın en sıcak yılı olacağını duyurdu. WMO, El Nino'nun şiddetinin orta veya zayıf olacağını tahmin ediyor. Ancak El Nino'nun küresel ısınma ile birleşmesi sonucunda rekor sıcaklıklara neden olabileceği uyarısında bulunuyor.

3-671

El Nino Türkiye'ye nasıl etki edecek?

El Nino, Türkiye'nin iklimini de önemli ölçüde etkileyebilir. Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi ve İklim Bilimci Dr. Okan Bozyurt, El Nino'nun Türkiye'ye etkilerini şöyle anlatıyor:

Türkiye’nin yerli ve milli teknolojileri Malezya DSA-2024 Fuarı’nda Türkiye’nin yerli ve milli teknolojileri Malezya DSA-2024 Fuarı’nda

"27-29 Ekim’de kuzeyden ciddi bir sistem bekliyorum. Eğer sapmazsa, Cumhuriyet Bayramı dönemlerinde hava sıcaklıkları hissedilir derecede azalacak. İç kesimlerde, mesela Ankara, Eskişehir, Afyonkarahisar, Kütahya gibi bazı şehirlerde sezonun ilk karı yağabilir."

Bozyurt, ayrıca El Nino yıllarında Türkiye'de yağış miktarının arttığını ve kış mevsiminin uzadığını belirtiyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi'nde sel ve heyelan riskinin yüksek olduğunu söylüyor.

Editör: Fırat Çelik