Dev Boyutlar, Küçük Zeytinler: Sultan Kösen, Tarihi Derik Zeytin Hasadında

Mardin'in Derik ilçesi, zengin tarihi ve benzersiz lezzetleriyle tanınan zeytinleriyle bir kez daha gündemde. Ama bu kez hasada katılan özel bir konuk var: Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiş dünyanın en uzun adamı Sultan Kösen. 2 metre 51 santimetrelik boyuyla dikkat çeken Kösen, Derik zeytininin hasadında yer alarak bu eşsiz lezzete dikkat çekiyor.

en uzun adam zeytin (1)

Asırlık Ağaçların Gölgesinde Bir Dev

Derik'in bereketli topraklarında yetişen zeytinler, yüzyılların mirası. Bu topraklarda yetişen zeytin çeşitlerinden biri olan halhalı zeytin, diğerlerine göre daha küçük boyutlu ve düşük asit oranına sahip olmasıyla öne çıkıyor. Asırlık ağaçlardan toplanan bu özel zeytinler, geleneksel yöntemlerle işlenerek lezzet severlerin sofralarına ulaşıyor.

en uzun adam zeytin (2)

Derik Zeytininin Büyüleyici Dünyası

Derik'teki zeytin ağaçlarının sayısı 500 bine yaklaşırken, üretim alanı bu yıl 15 bin dekara yükseldi. Derik zeytininin yanı sıra, bölgede üretilen zeytinyağı da geçtiğimiz yıl tescillenerek, lezzeti resmiyet kazandı.

en uzun adam zeytin (3)

Sultan Kösen'in Zeytin Sevgisi

"Bugün Derik zeytini toplamak kısmet oldu. İnşallah yeriz, zeytinyağını da içeriz. Hepsi şifadır. Boy uzatmak isteyenler Derik zeytini tüketsin, Derik zeytinyağını da vücutlarına sürsünler. Bin derde devadır. Tadı da rengi de yağı da çok güzel ve doğal."

en uzun adam zeytin (5)

2009 yılında dünyanın en uzun boylu adamı unvanını kazanan Sultan Kösen, Derik zeytini ve zeytinyağının faydalarını vurgulayarak, herkese bu doğal lezzeti denemelerini tavsiye etti.

Hedef Büyük: 1 Milyon Ağaç

Derik Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Evren Çakır, bölge zeytin üretiminin önemini vurgulayarak, hedeflerinin 1 milyon ağaca ulaşarak üretimi 5 bin tona çıkarmak olduğunu belirtti. Geçen yıl 3 bin ton rekolte elde edilen Derik zeytinlerinin bu yıl da beklentilerin üzerinde bir verim göstermesi bekleniyor.

en uzun adam zeytin (6)

Zeytin ve zeytin yağı üreticileri, bu sene hasadın verim ve kalitesinin yüksek olduğunu dile getirerek, Derik zeytinlerinin Türkiye'nin dört bir yanına gönderildiğini belirtti. Üreticiler, bu lezzetli ve sağlıklı zeytinlerin tüketiminin, yöre halkının güler yüzlülüğüyle birleşince ayrı bir anlam kazandığını vurguladı.

en uzun adam zeytin (7)

Kahramanmaraş’ta Depremde 52 Kişiye Mezar Olmuştu: Patlıcan Tarlasına Bina Dikmişler Kahramanmaraş’ta Depremde 52 Kişiye Mezar Olmuştu: Patlıcan Tarlasına Bina Dikmişler

Derik zeytinleri, asırlık tarihleri, eşsiz lezzetleri ve Sultan Kösen'in de katkılarıyla, doğal ve sağlıklı beslenme konusunda farkındalık yaratan bir simge haline geliyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR