Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4'üncü sırada

Hatay'dan gelen bu özel haber, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Antakya'nın nasıl yerle bir olduğunu gözler önüne seriyor. Drone pilotu Alper Şener, 2015 yılından bu yana Antakya'nın değişimini kayıt altına alıyor ve asrın felaketinden sonraki yıkımı dünyaya gösteriyor.

Genç Gazete Drone Gözünden Deprem Öncesi Ve Sonrası Asrın Felaketinin İzleri  (2)

Yıkımdan Kalan Acı Miras

Deprem Öncesi ve Sonrasında Bir Mahalle

Antakya'nın Odabaşı Mahallesi, deprem öncesi ve sonrası haliyle insanların gözlerini yaşartıyor. Alper Şener'in 2019'da çektiği ve 2023 Aralık ayında tekrar kaydettiği görüntüler, mahallenin deprem sonrası nasıl harabeye döndüğünü gösteriyor.

Genç Gazete Drone Gözünden Deprem Öncesi Ve Sonrası Asrın Felaketinin İzleri  (3)

Yıkımın Görgü Tanığı: Alper Şener

“2015 yılından beri Antakya’nın bir çok cadde ve sokağını kayıt altına almaya başladım. Bunları arşivleyerek gelecek nesillere aktarmak istedim. Bir yandan da Hatay’ın turizmini ön plana çıkartıp sosyal medya üzerinden bölgeye gelemeyen insanlara izletmek amacıyla başladım. Depremden sonra çekim yaptığım bir çok yer yıkıldı geriye sadece enkaz kaldı. Depremden sonra ben yine çekimlerime ara vermedim. Antakya’yı kayıt altına almaya devam ettim. Çünkü bunlar bizim için tarih niteliği taşıyan belgelerdi. Antakya’nın öncesi ve sonrası durumu çok önemli. Antakya’daki yıkımının boyutunu bilmeyen çok fazla insan var. Bunları sosyal medya üzerinden elimden geldiğince farklı insanlara duyurmak istedim. Yurt dışından bu videoları takip edip izleyen çok fazla insan var. Depremin yıkımını öğrenmek isteyen çok fazla insan var”
Genç Gazete Drone Gözünden Deprem Öncesi Ve Sonrası Asrın Felaketinin İzleri  (4)
“Bende kendi çapımda Antakya’daki yıkımı duyurmak istedim bunu yapmaya devam ediyorum. Bu görüntüler beni ve bir çok insanı derinden etkiledi. Bulunduğumuz yer Odabaşı Mahallesi 2019 yılında tam Defne Hastanesi’nden başlayarak Öğretmenler Sitesi’ne drone uçuşu gerçekleştirmiştim. 2023 Aralık ayında tekrar aynı noktadan bir görüntü daha almak istedim ne yazık ki kadrajıma giren binaların hemen hemen yüzde 85’i yıkıldı. Antakya’da sadece Odabaşı değil hangi mahallesine giderseniz gidin durum bu şekilde”

Genç Gazete Drone Gözünden Deprem Öncesi Ve Sonrası Asrın Felaketinin İzleri  (5)

Şener, Antakya'nın turizmini de ön plana çıkararak bölgeye gelemeyen insanlara şehrin güzelliklerini göstermek istemiş. Ancak deprem sonrası çekimlerinde yüzde 85 yıkım oranıyla karşılaşmış.

Yıkımdan Geriye Kalanlar

Odabaşı Mahallesi'nin 2019 yılında ve 2023 Aralık ayındaki görüntüleri, depremin yarattığı yıkımın boyutlarını gözler önüne seriyor. Şener, bu görüntülerle tarih niteliği taşıyan belgeler oluşturmaya devam ediyor.

Genç Gazete Drone Gözünden Deprem Öncesi Ve Sonrası Asrın Felaketinin İzleri  (6)

Sosyal Medya Üzerinden Dünyaya Duyuru

Şener'in sosyal medyada paylaştığı görüntüler, dünya genelindeki insanların Antakya'daki yıkımı görmesini sağlıyor. Bu videolar, yıkımın şiddetini ve etkilerini uluslararası alanda farkındalık yaratmak için önemli bir kaynak haline geliyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR