Çocuk Hematolojisi ve Onkolojisi Uzmanı Dr. Ömer Doğru, çocukluk çağı lösemisinde erken belirtilerin dikkatle gözlenmesinin erken tanı ve başarılı tedavi için büyük önem taşıdığı konusunda ailelere uyarılarda bulundu.

Erken Belirtiler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Çocukların zaman zaman yorgunluk, isteksizlik ve halsizlik gibi durumlar yaşadığını belirten Dr. Doğru, ancak bu belirtiler uzun süre devam ederse ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Lösemi hastalığının erken belirtileri arasında halsizlik, oyun oynama isteksizliği, iştahsızlık, solukluk, vücutta kolay morarma, diş eti kanamaları ve tekrarlayan enfeksiyonlar yer aldığını söyledi.

Lösemi Belirtileri Genellikle Sıradan Hastalıklarla Karıştırılabiliyor
Lösemi belirtilerinin çoğu zaman sıradan hastalıklarla karıştırılabildiğini belirten Dr. Doğru, belirtiler uzun süre devam ederse ya da çocuğun günlük hayatını etkiler hale gelirse, mutlaka bir doktora başvurulması gerektiğini ifade etti. Basit bir kan testiyle lösemi şüphesinin ortaya konabileceğini ve erken yönlendirmelerin yapılabileceğini belirtti.
Tedavi Süreci ve Yüz Güldüren Gelişmeler
Dr. Doğru, çocukluk çağı lösemisi tedavisinde önemli gelişmeler yaşandığını, modern kemoterapi protokollerinin yanı sıra hedefe yönelik immünoterapiler, akıllı ilaçlar ve gerektiğinde kök hücre nakli sayesinde hastaların büyük çoğunluğunun sağlığına kavuşabildiğini belirtti. Erken tanı ve düzenli tedaviyle çocukların sağlıklı bir şekilde yaşamlarına devam edebileceğini vurguladı.

Ailelerin Rolü ve Erken Teşhis
Ailelerin çocuklarındaki küçük değişikliklere dikkat etmelerinin çok önemli olduğunu belirten Dr. Doğru, uzun süre devam eden halsizlik, oyun isteğinde belirgin azalma, tekrarlayan enfeksiyonlar ve açıklanamayan morlukların, erken teşhis için birer işaret olabileceğini söyledi. Bu tür belirtilerin gözlemlenmesi durumunda sağlık kuruluşuna başvurmanın, erken tanı ve tedavinin hayat kurtarıcı olabileceğini vurguladı.
Dr. Doğru, çocukluk çağı lösemisinin erken fark edildiğinde, uygun tedaviyle çoğu zaman tamamen iyileştirilebilen bir hastalık olduğunu sözlerine ekledi.




