Veri Gizliliği Tehlikesi: ChatGPT Kullanıcılarına Yönelik Riskler

Kaspersky araştırmacıları, ChatGPT'nin iş amaçlı kullanımıyla ilgili beş temel risk belirledi.

İphone kullanıcılarının dikkatine! Apple, iPhone'ları sessiz bırakan soruna el attı İphone kullanıcılarının dikkatine! Apple, iPhone'ları sessiz bırakan soruna el attı

1. Bilgisayar Korsanları ve Sızıntı Tehlikesi

"LLM tabanlı sohbet robotları teknoloji devleri tarafından işletiliyor olsa da onlar bile bilgisayar korsanlığına veya sızıntılara karşı bağışık değil."

Örneğin ChatGPT kullanıcılarının başkalarının sohbet geçmişlerindeki mesajları görebildiği bir olay gerçekleşti.

2. Eğitim Verilerinin Güvencesizliği

"Eğitim geçmişindeki herhangi bir veriye yanlışlıkla veya kasıtlı olarak diğer kullanıcılar tarafından bu model aracılığıyla erişilebilir."

Bu, ChatGPT gibi resmi hizmetlerin engellendiği yerlerde büyük bir endişe kaynağı.

3. Alternatif Yazılımların Tehlikesi

"Saldırganlar, kimlik avı saldırıları veya kimlik bilgisi doldurma yoluyla çalışan hesaplarına girerek verilerine erişebilir."

Kaspersky Digital Footprint Intelligence, dark web forumlarında düzenli olarak chatbot hesaplarına erişim satan gönderiler buluyor.

4. Kurumsal Bilgi Güvenliği

yapay zeka (2)-2

Kaspersky'nin ChatGPT gibi popüler sohbet botları üzerinde yaptığı analiz, B2B sektöründe kurumsal bilgilerin açığa çıkma riskinin daha yüksek olması nedeniyle daha yüksek güvenlik ve gizlilik standartları olduğunu gösteriyor.

Kaspersky Güvenlik ve Gizlilik Uzmanı Anna Larkina, "LLM tabanlı sohbet robotlarının iş amaçlı kullanımına bağlı potansiyel riskleri inceledikten sonra, hassas veri sızıntısı riskinin en fazla çalışanların iş yerinde kişisel hesaplarını kullandıkları durumda ortaya çıktığını gördük.

Bu durum, çalışanların chatbot kullanımının riskleri konusunda bilinçlendirilmesini şirketler için en önemli öncelik haline getiriyor. Diğer yandan çalışanların hangi verilerin gizli veya kişisel olduğunu, ticari sır teşkil ettiğini ve neden bir chatbota verilmemesi gerektiğini anlamaları gerekiyor. Diğer yandan şirketlerin de bu tür hizmetleri kullanmak için net kurallar belirlemesi gerekiyor."

İşletmeler, ChatGPT kullanımının avantajlarına odaklanırken, bu dört önemli gizlilik riskini göz ardı etmemelidirler. Veri güvenliği, her işletme için kritik bir konudur ve bu riskleri yönetmek, gelecekteki sorunların önüne geçmek açısından hayati önem taşır.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR