İVME Hareketi, Türkiye'de işsizlik sorununu çözme potansiyeli taşıyan çarpıcı bir raporla gündeme geldi. 'Türkiye’de Çalışma Saatleri - İşsizlik İlişkisi Üzerine Bir Değerlendirme' adını taşıyan rapora göre, Türkiye'deki yasal çalışma saatlerinin düşürülmesi veya haftalık çalışma sürelerinin kısaltılması durumunda 1 ila 2 milyon arası yeni iş yaratılabilir.

Raporda, Türkiye'nin uzun çalışma saatleri, düşük ücret politikaları ve yüksek işsizlik oranlarıyla mücadele ettiği ve bu sorunları çözmek için yasal düzenlemelerin önemli olduğu vurgulanıyor. Ancak, bu düzenlemelere rağmen birçok kişinin haftada 60 saatten fazla çalıştığı ve yasal çalışma saatlerine uyulmadığı belirtiliyor.

Türkiye'nin Çalışma Süreleri ve İşsizlik Sorunu:

Rapora göre, Türkiye'de çalışanların yüzde 20'si haftada 60 saatten fazla çalışıyor ve ortalama çalışma süresi haftada 48.3 saat. Türkiye, çalışma saatleri uzunluğu ve haftada 49 saatten fazla çalışan sayısı bakımından dünya genelinde 163 ülke arasında 21. sırada yer alıyor.

Raporda, çalışma saatlerinin kademeli olarak azaltılması durumunda ek işgücü ihtiyacı hesaplanıyor. Önerilere göre, bu azaltma yapılabilirse 1 ila 2 milyon yeni iş oluşturulabilir.

İşsizlik Oranı Sabit, İstihdam Katılımı Düşüyor:

Rapor, küresel olarak işsizlik oranlarının sayısal olarak arttığını, ancak istihdama katılımın yüzde 3.6 oranında düştüğünü gösteriyor. Bu durum, işsizlik oranlarının sabit kaldığını, ancak işgücüne katılımın azaldığını ortaya koyuyor.

Türkiye'de işsizlik oranının 2000 yılında yüzde 6.5 iken 2022'de yüzde 10'a yükseldiği de raporda belirtiliyor.

Bursa'da 'Şirin dede' lakaplı torbacı yakalandı Bursa'da 'Şirin dede' lakaplı torbacı yakalandı

Çalışma Hayatında Sendikalaşma ve Grev Hakları Sorunları:

Raporda, Türkiye'de sendikalaşma, toplu sözleşme ve grev haklarına yönelik bürokratik engellerin olduğu ve işveren/sermaye gruplarının çalışma yaşamıyla ilgili düzenlemeleri lehlerine değiştirmekte olduğu da vurgulanıyor.

Özellikle son yıllarda 'grev ertelemesi' adı altında milli güvenliği etkilediği iddiasıyla birçok işçinin grev hakkının sonlandırıldığına dikkat çekiliyor.