Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış, Bursa ve çevresindeki deprem riskine dikkat çeken önemli bir uyarıda bulundu. İznik ve Gemlik faylarının aynı anda kırılması durumunda, 7.7 büyüklüğünde bir depremin meydana gelebileceğini öngören Prof. Dr. Barış, bu durumun Marmara Bölgesi'ni etkileyeceğini belirtti.

Prof. Dr. Barış'ın yaptığı sunumda, Bursa'nın içerisinde kırılmamış birçok fay bulunduğunu vurgulayarak, İznik-Mekece fayı ve Gemlik fayı gibi fay hatlarının potansiyel tehlike oluşturduğunu ifade etti. Bu fay hatlarından birinin kırılması durumunda 7.2 ile 6.9 arasında büyüklüğe sahip depremler yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Barış, her iki fayın aynı anda kırılması halinde ise 7.7 büyüklüğünde bir depremin gerçekleşebileceğini açıkladı.

Ayrıca, 2021 yılında yapılan bir araştırma sonucunda Bursa'nın Kayapa fayı gibi yeni bir faya daha ev sahipliği yaptığı ortaya çıktı. Prof. Dr. Barış, bu durumun da bölgedeki deprem potansiyelini artırdığını belirtti.

Bursa'da eş zamanlı 'Kapan-1' uygulaması Bursa'da eş zamanlı 'Kapan-1' uygulaması

Depremin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Barış, vatandaşların ve ülkenin bu risklere karşı hazırlıklı olması gerektiğini ifade etti. Toplumsal bilinç ve önlemlerle depremin zararlarını azaltmanın mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Barış, bu bilinci herkesin benimsemesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Merkezi