BAL-GÖÇ İnegöl Şube Başkanı Av. Ertan Başdere, bu seçimin önemini şu sözlerle vurguladı:

“Bulgaristan’ın son verilere göre toplam nüfusu 6.5 Milyon civarında, önemli olan nokta şu ki bu nüfusun %10’luk kısmı Türk soydaşlarımızdan oluşmaktadır. Ülkemizde yaşayan ve Bulgaristan pasaportuna haiz vatandaş sayımızda 400-450 bin civarında olduğu düşünüldüğünde Bulgaristan nüfusunun çok ciddi ve hatırı sayılır bir kısmının Türk soydaşlarımız olduğu görülecektir. Bu da demek oluyor ki, bizler vatandaş olarak sorumluluğumuzu yerine getirme konusunda hassasiyet göstermemiz halinde soydaşlarımızın ülke siyasetinde etkin rol oynaması ve yok sayılma çabalarının bertaraf edilebilmesinin de önü açılabilmektedir. Bizler demokrasiye inanan ve önem veren bir topluluk olarak oyumuza sahip çıkmalı ve bu doğrultuda çevremizdeki oy kullanma hakkına sahip soydaşları sandıklara yönlendirmeliyiz. Türkiye’de ikamet eden bir çok çifte vatandaşımızın önemli ölçüde sorunlarının parlamento çatısı altında çözüldüğüne ve çözülebileceğine şahit olduk. Bu durumda da yapılması gereken çok basit. Sandığa gidip, geleceğimize ve haklarımıza sahip çıkmak…”

Whatsapp Image 2024 05 30 At 13.56.56 Gencgazete

Başdere, Bulgaristan’da faaliyet gösteren aşırı milliyetçi partilerin, Bulgaristan vatandaşlığına hak kazanabilmek için orta seviyede Bulgarca okuma, yazma ve konuşma gerekliliğine yönelik bir yasa tasarısının meclis gündeminde olduğunu belirtti. Bu tasarının soydaşlarımızın haklarını kısıtlayabileceğine dikkat çekti:

“İşte bizler oyumuza sahip çıkmadığımız, bir olmadığımız, birlikte olamadığımız takdirde 84-89 tarihleri arasında yapamadıklarını, isimleri uğruna can veren gazi olan ve acılar çeken soydaşlarımızın tarihe altın harflerle yazılan direnişi nedeniyle beceremediklerini şimdi yasa ve kanun yoluyla geçirebilmenin çabası içerisindedirler. Buna dur demenin tek yolu 9 Haziran’da geleceğimize sahip çıkmaktan geçmektedir.”

Whatsapp Image 2024 05 30 At 13.56.55 Gencgazete

9 Haziran’da yapılacak olan Bulgaristan Parlamentosu ve Avrupa Parlamentosu seçimlerine 18 yaşını doldurmuş ve güncel kimliklere sahip çifte vatandaşların oy kullanmasının son derece önemli olduğunu vurgulayan Başdere, şu ifadeleri kullandı:

“Her ne kadar ilçemizde Akhisar ve Yeniceköy mahallelerimizde sandık açılacak olsa da, mevcut seçmenlerin kendi bölgelerinde oy kullanmasının altını çizmekte yarar vardır. Bu sebepledir ki, imkanı ve zamanı olan tüm vatandaşlarımızın kendi bölgesine gidebilmesi için Bulgaristan’a ücretsiz olarak gidebileceğini belirterek 9 Haziran seçim gününden itibaren 23 Haziran’a kadar kademeli dönüş yapabileceğini belirtmek istiyoruz. Bu hususa ilişkin tüm başvurularınızı Bulgaristan’a yolcu taşıyan firmalara yapabileceğinizi belirtmek isteriz. Bizim toplumumuzun demokrasiye ne kadar önem verdiğini gösterecek olduğunu biliyoruz ve iyi bir sınav vermesi dileğiyle tüm çifte vatandaşlarımızı sandıklara davet ediyoruz.”

Kaynak: HABER MERKEZİ