Uluslararası petrol piyasalarında haftanın ilk işlem gününde sert düşüş yaşandı. Brent petrolün ocak vadeli varil fiyatı, 2 Kasım 2026 Pazartesi günü saat 09.20 itibarıyla yüzde 6,6 gerileyerek 109,92 dolara düştü. Fiyatlardaki düşüşte, ABD ile İran arasında diplomatik görüşmelerin yeniden başlayabileceğine yönelik beklentiler etkili oldu.

Cuma günü 118 dolara kadar yükselen Brent petrol, haftanın son işlem gününü 117,64 dolardan tamamlamıştı. Pazartesi sabahı önceki kapanışa göre 7,72 dolarlık değer kaybı yaşandı.

Aynı saatlerde Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün aralık vadeli varil fiyatı ise 100,58 dolardan işlem gördü.

Brent Petrolde Sert Düşüş!.Png

Petrol fiyatları neden düştü?

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin başlıca nedenleri arasında ABD Başkanı Donald Trump'ın İran konusunda askerî seçenekler yerine diplomatik girişimlere öncelik verdiğine ilişkin haberler yer aldı.

Trump, hafta sonu gazetecilere yaptığı açıklamada İran ile görüşmelerin olumlu ilerlediğini belirterek askerî saldırıların yeniden başlatılması konusunda acele etmediğini ifade etti.

ABD Başkanı'nın açıklamaları, Orta Doğu'daki gerilimin azalabileceği ve bölgeden petrol sevkiyatına yönelik risklerin hafifleyebileceği beklentisini güçlendirdi.

Bu gelişmelerin ardından uluslararası piyasalarda petrol fiyatları üzerindeki aşağı yönlü baskı arttı.

Netanyahu'nun İran konusunda Trump'a baskı yaptığı iddiası

ABD merkezli Axios'un haberine göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 3 Kasım'da yapılacak ABD ara seçimlerinin ardından İran'a yönelik askerî saldırıların yeniden başlatılması için Trump'a baskı yaptı.

Trump'ın ise diplomatik temaslara daha fazla zaman tanınmasından yana olduğu öne sürüldü.

ABD Başkanı, daha önceki açıklamalarında seçimlerin ardından askerî operasyonların yeniden başlayabileceği ihtimalini gündeme getirmişti.

Ancak hafta sonu yaptığı son değerlendirmede görüşmelerin olumlu ilerlediğini ve saldırı kararında aceleci davranmadığını belirtti.

ABD ile İran arasında yeni müzakere iddiası

Petrol piyasalarının takip ettiği bir diğer gelişme, ABD ile İran arasında doğrudan görüşmelerin yeniden başlayabileceğine ilişkin haberler oldu.

ABD basınında, Başkan Yardımcısı JD Vance'in İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai'ye mektup gönderdiği öne sürüldü.

Wall Street Journal'ın ABD'li yetkililere dayandırdığı habere göre söz konusu mektup, Trump'ın talimatıyla barış müzakerelerinin yeniden başlatılması amacıyla iletildi.

Ancak Trump bu iddiayı reddetti. ABD Başkanı, Vance'in yalnızca İran'ın ihtiyaç duyduğu tıbbi malzemelerin temin edilmesine yardımcı olduğunu söyledi.

İran'ın yarı resmî Fars Haber Ajansı da bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberinde Tahran yönetiminin söz konusu mektuba yanıt vermediğini ve içeriğine ilişkin iddiaların gerçeği yansıtmadığını aktardı.

ABD-İran görüşmeleri Türkiye'de yapılabilir mi?

İran Meclisi Güvenlik Komisyonu Üyesi Ahmed Behşayeş Erdestani, ABD ile İran arasında doğrudan müzakerelerin Katar veya Türkiye'de gerçekleştirilebileceğini açıkladı.

Erdestani, mevcut koşullarda çatışmaların sona erdirilmesi için müzakerenin tek çözüm yolu olduğunu belirtti.

İki ülke arasında diplomatik temasların yeniden başlayabileceğine yönelik değerlendirmeler, Orta Doğu'daki petrol arz güvenliğine ilişkin endişelerin hafiflemesine katkı sağladı.

Ancak görüşmelerin yeri ve takvimine ilişkin kesinleşmiş bir açıklama yapılmadı.

OPEC+ üretimi artırmama kararı aldı

Petrol fiyatlarını etkileyen gelişmelerden biri de Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun üretim politikası oldu.

Suudi Arabistan, Rusya, Irak, Kuveyt, Kazakistan, Cezayir ve Umman'dan oluşan yedi ülke, 1 Kasım 2026 tarihinde çevrim içi toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda, aralık ayında ilave üretim artışına gidilmemesi ve eylül ayı için belirlenen üretim seviyelerinin korunması kararlaştırıldı.

Üretimin artırılmaması yönündeki karar, petrol fiyatlarındaki düşüşü sınırlayan unsurlar arasında gösterildi.

OPEC+ ülkelerinin petrol üretim hedefleri

OPEC+ kapsamında belirlenen günlük ham petrol üretim hedefleri şu seviyelerde bulunuyor:

  • Suudi Arabistan: 10 milyon 478 bin varil

  • Rusya: 9 milyon 949 bin varil

  • Irak: 4 milyon 431 bin varil

  • Kuveyt: 2 milyon 676 bin varil

  • Kazakistan: 1 milyon 628 bin varil

  • Cezayir: 1 milyon 7 bin varil

  • Umman: 841 bin varil

OPEC tarafından yapılan açıklamada, ülkelerin üretim hedeflerine uyum konusundaki taahhütlerini sürdürdüğü belirtildi.

Grubun piyasa koşullarını değerlendirmek üzere gerçekleştirdiği aylık toplantılara devam edeceği bildirildi.

OPEC+ grubunun bir sonraki toplantısı 29 Kasım 2026 tarihinde yapılacak.

Brent petrolde destek ve direnç seviyeleri

Petrol piyasalarındaki teknik değerlendirmelerde Brent petrol için 111,96 dolar seviyesi direnç, 109,01 dolar ise destek noktası olarak izleniyor.

Fiyatların yönü açısından ABD ile İran arasındaki diplomatik gelişmeler, Orta Doğu'daki güvenlik durumu ve OPEC+ ülkelerinin üretim politikaları önemini koruyor.

Brent petrolün 2 Kasım sabahı 110 doların altına gerilemesiyle birlikte piyasaların odağında diplomatik temasların devam edip etmeyeceği ve petrol arzına ilişkin risklerin nasıl şekilleneceği bulunuyor.

Kaynak: ekoturk.com