Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, birçok faktörün etkisi altında kalarak günü yüzde 1,77 değer kaybıyla tamamladı. Peki, bu düşüşün arkasında hangi global ve yerel dinamikler yer alıyor?

Küresel Faktörlerin Etkisi

ABD Enflasyonu ve Merkez Bankası Politikaları

Küresel pay piyasaları, ABD enflasyon verilerinin piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşmesi nedeniyle dalgalanmaya devam ediyor. Bu durum, ABD Merkez Bankası'nın gelecek dönem politikaları hakkında belirsizliklere neden oluyor.

"Analistler, ABD'de açıklanan enflasyon verilerinin, çarşamba günkü Üretici Fiyat Endeksi ve geçen haftaki tarım dışı istihdam verisiyle beraber ele alındığında gelecek döneme ilişkin endişelerin güçlü kalmasına neden olduğunu söyledi."

ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi, eylülde aylık bazda yüzde 0,4 ve yıllık bazda yüzde 3,7 artışla piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

AA-20230911-32126465-32126464-BORSA_GUNU_DUSUSLE_TAMAMLADI

İsrail-Filistin Çatışması ve Bölgesel Etkileri

İsrail'in Suriye'ye gerçekleştirdiği saldırı, bölgesel çatışma endişelerini artırarak risk iştahını azalttı. Şam ve Halep'teki uluslararası havalimanlarının eş zamanlı hizmet dışı kalması, bu endişeleri daha da güçlendirdi.

para banka piyasa borsa

Yurt İçi Dinamikler ve Beklentiler

BIST 100 Endeksi ve Sektörel Kayıplar

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 145,97 puan azalarak 8.113,30 puandan günü kapattı. Bankacılık ve holding endeksleri sırasıyla yüzde 3,41 ve yüzde 1,54 değer kaybetti. Ancak turizm sektörü yüzde 1,84 ile en çok kazanç sağlarken, sigorta sektörü yüzde 3,57 ile en çok kaybetti.

Ünlü Şirket, 74 Yıllık Borsa Geçmişini Sona Erdirmeye Hazırlanıyor

Gelecek Haftanın Beklentileri

Önümüzdeki hafta yurt içinde bütçe dengesi, konut satışları ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın raporlarına dikkat edilmesi bekleniyor. Yurt dışında ise ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları ve diğer global enflasyon verileri öne çıkacak.

İnegöl Belediyesi Uyardı! 232 Bin TL Cezası Var! İnegöl Belediyesi Uyardı! 232 Bin TL Cezası Var!
"Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 8.080 puanın destek, 8.400 ve 8.550 seviyelerinin direnç konumunda olduğunu analistler belirtti."

Buna ek olarak, ABD'nin büyük bankalarının üçüncü çeyrek bilanço açıklamalarıyla risk iştahının artabileceği belirtiliyor. JPMorgan Chase, Citigroup ve Wells Fargo'nun net karındaki artış, bu beklentinin altını çiziyor.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR