Birleşmiş Milletler'e (BM) ait Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nda görevli 12 çalışanın, Hamas'ın 7 Ekim 2023'te İsrail'e yönelik saldırılarına katıldığı iddiaları sonucu, başta ABD olmak üzere birçok ülkenin ajansa yapmış olduğu yardımları durdurduğu bildirildi. Bu gelişme, uluslararası ilişkiler ve bölgesel politikalar açısından önemli sonuçlar doğurabilecek bir durumu işaret ediyor.

İddialar ve Başlatılan Soruşturma

İddialar, İsrail istihbaratından geldi ve Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'nda çalışan 12 kişinin, İsrail'e yönelik saldırılara katıldığı belirtildi. Bu ciddi suçlamaların ardından BM, söz konusu çalışanlar hakkında soruşturma başlattı. BM Ajansı, çalışanlarının terör faaliyetlerine karıştığından şüphelenerek, bu personellerle olan ilişkisini askıya aldığını duyurdu.

Türkiye'nin Berrak Sularını Keşfedeceğiniz En İyi Dalış Noktaları Türkiye'nin Berrak Sularını Keşfedeceğiniz En İyi Dalış Noktaları

Uluslararası Tepkiler ve Yardımların Durdurulması

Ajansın en büyük bağışçısı olan ABD, iddialar karşısında ciddi rahatsızlık belirtti ve kuruma sağlanan ek finansmanı geçici olarak durdurduğunu açıkladı. ABD'nin bu kararı, İngiltere, İtalya, Kanada, Avustralya ve Finlandiya gibi birçok ülkenin benzer adımlar atmasına yol açtı. Bu ülkeler de BM Ajansı'na sağladıkları finansmanı askıya aldıklarını duyurdu.

İsrail'in Tepkisi ve Hamas İddiaları

İsrail Dışişleri Bakanı Yisrael Katz, BM ajansı çalışanlarının çoğunun terör faaliyetlerine yardım eden Hamas bağlantılı kişiler olduğunu savundu ve savaş sonrasında ajansın Gazze'de faaliyet göstermesini durdurmaya çalışacaklarını ifade etti. İsrail Hükümet Sözcüsü Eylon Levy, "Başka bir gün olsa bu büyük bir manşet olurdu. İsrail, BM çalışanlarının Hamas'la suç ortaklığı yaptığına dair kanıt sundu." dedi.

Filistin Tarafının Tepkisi

Filistin tarafı ise bu iddialara sert tepki gösterdi. Hamas, Birleşmiş Milletler'i tehditlere boyun eğmemeye çağırdı ve İsrail'in, Gazze'ye yardım sağlayan BM kuruluşlarına karşı kışkırtma kampanyası yürüttüğü iddiasında bulundu. Filistin Kurtuluş Örgütü, ajansa yönelik yardımların kesilmesinin büyük siyasi ve insani riskler taşıdığını bildirdi.

Editör: Fırat Çelik