İsviçre'nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (WEF) kapsamında, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Mesrur Barzani, İran'ın gece saatlerinde IKBY'ye düzenlediği saldırının ardından bir araya geldi. İran Devrim Muhafızları Ordusu tarafından gerçekleştirilen saldırı, Erbil kentindeki ABD öncülüğündeki DEAŞ karşıtı koalisyon üssü ve çevresinde patlama seslerine neden olmuştu.

2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı 2023'ün röntgeni çekildi... Avrupa'da aşırı hava olayları yaşandı

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve IKBY Başbakanı Barzani, İran'ın Erbil Saldırısı Sonrası Davos'ta Bir Araya Geldi

Blinken, ABD Başkanı Joe Biden'ın saldırıları ciddi bir tehdit olarak değerlendirdiğini belirterek, bölgenin güvenliği ve istikrarının korunması için gerekli adımları attıklarını ifade etti. Irak'ın egemenliğine yapılan açık bir ihlal olarak değerlendirdiği saldırıya sert tepki gösteren Blinken, hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.

Barzani ise uluslararası toplumun bu tür saldırılara sessiz kalmaması gerektiğini vurgulayarak, saldırının ciddi sonuçları olduğunu ve uluslararası işbirliğiyle bu tür tehditlere karşı önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Saldırının detaylarına göre, Erbil Başkonsolosluğu, patlama sesleri nedeniyle alarm durumuna geçerken, havalimanındaki tüm uçuşlar durdurulmuştu. İran Devrim Muhafızları, saldırının İran'a yönelik terör saldırılarına karşı misilleme olduğunu belirterek, balistik füzelerle İran karşıtı terörist ve casuslara ait olduğunu iddia ettikleri hedefleri vurduklarını açıklamıştı.

Saldırıda, Erbil kentindeki bazı evlere ve çevresine isabet eden füzeler sonucunda 4 sivilin hayatını kaybettiği, 6 sivilin de yaralandığı belirlendi. Saldırıda, Kürt iş adamı Peşrev Dize ve kızının da aralarında bulunduğu masum sivillerin yaşamını yitirmesi, olayın insanlık dışı boyutlarını ortaya koydu.

İki liderin Davos'taki görüşmesi, bölgedeki gerginliğin diplomatik çabalarla çözülmesi gerekliliği konusunda uluslararası topluma bir kez daha çağrı yapılmasını tetikledi. Saldırının gerçekleştiği bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması, taraflar arasında diyalog ve işbirliği yollarının bulunması için önümüzdeki günlerde daha fazla diplomatik çaba bekleniyor.

Editör: İHSAN KURAN