BANA Bİ ŞEY OLMAZ DEMEYİN!

Bugüne kadar bir şey olmadı, bana bulaşmadılar demeyin. Sende kurban olabilirsin. Bunlar büyük bir çete. Organize ve son derece profesyonel hareket ediyorlar. Başınıza gelince anlamıyorsunuz bile dolandırıldığınızı.

Bu noktada E-Devlet bilgilerinizin güvende olması çok önemli. Bu bilgilere ulaşanlar çok kolay sizi dolandırabilirler.

internet

DOLANDIRICILAR HANGİ YÖNTEMLERİ KULLANIYORLAR?

1- Sizin adınıza Telefon operatörünüzü arayıp hattınızı kapattırıyorlar. Hattınız kapanınca telefonunuz devre dışı kalıyor. Sonra hattınızı tekrar açtırıp yeni sim kartı ve telefona yüklüyorlar. Böylece İnternet Bankacılığı başta olmak üzere para getirecek hesaplarınızı ele geçirmeye çalışıyorlar. Bu sebeple telefon hattınızın güvenliği çok önemli. Şüpheli hiçbir işleme onay vermeyin. Bilmediğiniz bağlantı ve mesaja tıklamayın.

2- WhatsApp ve Telegram gruplarında: kargonuz ulaşmadı, kampanya var, işte fırsat, hesabınız kitlendi, vb. mesaj atarak link gönderiyorlar. Bu linke tıkladığınız vakit yazılım ile sizin telefon onların kontrolüne geçiyor.

3-Direk telefonda arayarak ''teröre karışmışsınız, Fetö soruşturmasında adınız geçiyor, hakkınızda icra takibi var, kredi masraflarınızı alacağız, banka hesabınız tehlikede'' diyen hiç kimseye inanmayın. Korkmadan çekinmeden direk yüzüne kapatın. Polis, jandarma, savcı böyle ulaşmaz size.

Eğer bunlara kapılırsanız sizin İnternet bankacılığına girmeniz ve onların talimatlarını izlemeniz istenir. Böylece sizin kredi kartı, ek hesap, vadeli hesap ne varsa soyuyorlar. Çok basit yöntem ama çok kişiyi böyle kandırıyorlar.

4- Direk telefonda arayarak size ''kredi sigorta ödemesi, prim ödemesi, kampanya ödemesi vb.'' yapacaklarını ve bunun için telefonunuza gelen kısa mesajları onlara söylemeniz istenir. Banka görevliyiz filan derler. Sakın inanmayın! Bilgilerinizi şifrelerinizi vermeyin. Büyük ihtimalle kredi kartınız kopyalanmış ve onunla farklı sitelerde alışveriş yapıyorlar. Verdiğiniz SMS ile kredi kartınız boşaltırlar.

5- Kripto para yatırımcılarından hiç bahsetmiyoruz bile. Her konuda büyük risk altındalar. Bu hesabın güvencesi yok. Her an patlayabilir. Daha önce olduğu gibi. Onlara da aynı taktiği uyguluyorlar. ''Hesabınız kısıtlanmıştır, bloke olmaması için ... linkine tıklayan'' Size şu kadar x coin tanımlandı, talep etmek için tıklayın'' vb. mesaj atıyorlar. Linke tıklayıp gelen ekrana borsa şifre bilgilerinizi girmenizi istiyorlar. Bilgileri verdiğiniz anda hesap sıfırlanıyor.

internet hacker

DOLANDIRICILARA KARŞI NE YAPABİLİRİZ?

1- Telefon operatörünüze giderek e- devlette olmayan ek bir şifre- soru belirleyin.

 2-Herkese açık WhatsApp ve Telegram gruplarından çıkın. Yada bu gruplardaki hiç bir linke- tanıdık bir isim bile olsa asla tıklamayın.

3- Telefonda sizi arayıp bankacılık işlemi yaptırmak isteyenleri engelleyip şikayet edin.

WiFi Düşmanı Gizli Tehlike: Evdeki Aynalar! WiFi Düşmanı Gizli Tehlike: Evdeki Aynalar!

4- Kısa mesaj -SMS ile gelen linklere tıklamayın. Mesajı engelleyip silin.

5- Telefonunuza kredi kartı ile ilgili şüpheli işlem mesajı gelir gelmez hemen bankanızı arayıp kartı iptal ettirin.

internet dolandırıcı

6- Kripto para borsasısı şifrenizi sadece borsanın resmi sitesi ve uygulamasına girin. Asla farklı link ile girdiğiniz sitede yazmayın.

7- İnternet bankacılığını sınırlandırın. Kredi kartı otomotik limit artırımını iptal edin. Kredi kartı limitini minimum seviyeye düşürün. Ana kredi kartınızı internet alışverişine kapatın. Sanal kart kullanın.

8- Hem telefonunuza hem de bilgisayarınıza güncel anti virüs proğramı yükleyin ve düzenli taratın.

9- Yüklü miktarda paranız varsa, bu paranızı internet bankacılığı kullanmadığınız farklı bankaya yatırın. Bu paranın farklı hesaplara EFT ve Havale olmayacağına dair bankaya talimat verin.

Editör: AYHAN BAYRAKTAR