Türkiye'de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) haftalık bültenine göre, kur korumalı mevduatlardan çıkışlar son zamanlarda artış gösterdi. Ancak, ekonomi yönetimi bu eğilime karşı önlem alarak yeni düzenlemeleri hayata geçirme kararı aldı.

BDDK tarafından o veriler açıklandı

Kur Korumalı Mevduat Çıkışları Hız Kazanıyor, Ekonomi Yönetimi Düzenlemelere Gidiyor

Kur korumalı Türk Lirası (TL) mevduat ve katılma hesapları, son iki ayın en hızlı düşüşünü kaydederek, 2 trilyon 626,4 milyar TL'den 2 trilyon 576,5 milyar TL'ye geriledi. Bu durum, ekonomi yönetimini harekete geçirerek, 1 Ocak itibarıyla TL dönüşümlü kur korumalı mevduatların açılmayacağını duyurdu. Ancak, döviz dönüşümlü Kurumsal Katılım Kredisi (KKM) hesaplarına yönelik işlemler devam edecek.

Altın Fiyatlarında Son Durum: 16 Mayıs Güncel Fiyatlar Altın Fiyatlarında Son Durum: 16 Mayıs Güncel Fiyatlar

Bankalara iletilen yazıya göre, 1 Ocak 2024 tarihinden önce açılan ve vadesi gelmemiş TL dönüşümlü kur korumalı hesapların vade sonu ve diğer işlemleri, "Mevduat ve Katılma Hesaplarının Kur Artışlarına Karşı TCMB Tarafından Desteklenmesine İlişkin Uygulama Talimatı" doğrultusunda yürütülecek.

BDDK'nın verilerine göre, Kurumsal Katılım Kredisi (KKM) 3,4 trilyon TL ile rekor seviyeye ulaşmıştı. Ancak, yaşanan çıkışlarla birlikte sektörde denge değişiklikleri gözlemleniyor. Ekonomi yönetiminin aldığı önlemler ve yeni düzenlemelerin piyasada nasıl bir etki yaratacağı merakla bekleniyor.

Editör: İHSAN KURAN