Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, duruşmada mahkeme başkanı ve üye hakimin başörtülü olmasını gerekçe göstererek reddihakim talebinde bulunan avukat Alperen Demirdiş hakkında beraat kararı verdi. "Görevi kötüye kullanma" ve "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlarından 3 yıla kadar hapsi istenen Demirdiş'in, suçların yasal unsurları oluşmadığı gerekçesiyle oy birliğiyle beraatine hükmedildi.

Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede avukatın 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılması talep edilmişti. Duruşma savcısı da esas hakkındaki mütalaasında cezalandırma istemini yinelemişti.

Başörtülü Hakimi Reddeden Avukat Için Karar1200X675 1791989686027

Başörtülü hakimler nedeniyle reddihakim talebinde bulunmuştu

Olay, 14 Mayıs 2024 tarihinde Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen bir uyuşturucu ticareti davasında yaşandı.

Avukat Alperen Demirdiş, duruşma sırasında mahkeme başkanı ve üye hakimin başörtülü olmasını laiklik ilkesine aykırı bulduğunu belirterek reddihakim talebinde bulundu.

Demirdiş'in talebinin ardından hakkında soruşturma başlatıldı. Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, başörtüsü kullanımının kanunda düzenlenen reddihakim sebepleri arasında yer almadığı belirtildi.

Savcılık 3 yıla kadar hapis cezası istedi

Hazırlanan iddianamede Demirdiş'e iki ayrı suçlama yöneltildi.

Avukatın "görevi kötüye kullanma" ve "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlarından 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada duruşma savcısı, esas hakkındaki mütalaasında da sanığın cezalandırılması yönündeki talebini sürdürdü.

Savunma makamı beraat talebinde bulundu

Davanın karar duruşmasında Alperen Demirdiş'in avukatı savunma yaptı.

Sanık müdafii, müvekkilinin reddihakim talebinin savunma hakkı ve avukatlık görevi kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Demirdiş'in eyleminin suç oluşturmadığını savunan avukatı, mahkemeden beraat kararı verilmesini istedi.

Mahkeme oy birliğiyle beraat kararı verdi

Tarafların beyanlarını ve dosyadaki delilleri değerlendiren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, avukat Alperen Demirdiş hakkında yöneltilen suçlamaların yasal unsurlarının oluşmadığına karar verdi.

Mahkeme, "görevi kötüye kullanma" ve "halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılama" suçlarının her ikisinden de Demirdiş'in oy birliğiyle beraatine hükmetti.

Böylece 14 Mayıs 2024 tarihinde yapılan reddihakim talebinin ardından başlatılan soruşturma kapsamında açılan dava, ilk derece mahkemesinin beraat kararıyla sonuçlandı.

Kaynak: haberler.com