Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’ne bağlı Şap Enstitüsü Müdürlüğü’nü ziyaret ederek yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Yumaklı, şap aşısı üretiminde büyük bir ilerleme kaydedildiğini ve gıda denetimlerinde halk sağlığını tehdit edenlere karşı ağır cezalar uygulanacağını duyurdu.
Şap Aşısı Üretiminde Rekor Hedef: 2025’te 200 Milyon Doz
Bakan Yumaklı, Şap Enstitüsü’nün aşı üretim kapasitesine dikkat çekti: “Ülkemiz 1967 yılında sadece 12 milyon doz aşı üretebiliyordu. 2022’de bu sayı 128 milyon doza ulaştı. 2025 itibarıyla bu rakamın 200 milyon doza ulaşacağını buradan müjdelemek isterim.” Yumaklı, Türkiye’nin sadece kendi hayvancılık sektörü için değil, aynı zamanda dost ve kardeş ülkelere aşı ihracatı yaptığını belirtti. 2024 yılında 11 milyon doz aşı ihracatı gerçekleştirildiğini ifade eden Bakan, enstitünün kapasitesini artırmak için çalışmaların devam ettiğini vurguladı.
Şap hastalığına karşı mücadelenin ekonomik kayıpları önlemede kritik olduğunu belirten Yumaklı, 17 Şubat’ta başlayan aşılama kampanyasının bayram ve diğer unsurlar nedeniyle 2 Mayıs’a kadar uzatıldığını duyurdu. Üreticilere seslenen Bakan, “Aşılama yaptırmamış olan çiftçilerimizin bu süre içinde mutlaka aşılamayı tamamlamasını istirham ediyoruz” dedi.
Gıda Denetimlerinde Sıfır Tolerans: “Ağır Cezalar Uygulayacağız”
Son dönemde tavuk döner kaynaklı zehirlenme vakalarına değinen Yumaklı, gıda güvenliği konusundaki hassasiyetin artmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti. Ancak, bazı üreticilerin kar hırsıyla hareket ettiğini belirten Bakan, “Bir gün satılmayan dönerin ertesi gün çiğ etle karıştırılarak satılması yasaktır. Bozulma emarelerini gizlemek için sos kullanımı gibi alışkanlıklar tespit ettik. Bu tür işlere tevessül edenleri uyarıyorum: Denetimlerde tespit edersek çok ağır cezalar uygulayacağız ve kapatma işlemi yapacağız” uyarısında bulundu.
Yumaklı, fuar, panayır ve tanıtım günlerinde gıda satış yerlerinin hijyen ve ürün içeriği açısından denetlenmesi için valilikler aracılığıyla yerel yönetimlere talimat gönderileceğini açıkladı. Organik ve yöresel ürün adı altında satılan ancak standartlara uymayan ürünlere yönelik denetimlerin de süreceğini belirtti. 1 Nisan’dan itibaren lokanta, fastfood ve kafe gibi toplu tüketim yerlerinde yapılan denetimlerde 10 günde 13 bin 691 kontrol gerçekleştirildiğini, 224 uygunsuzluk tespit edildiğini ve 22 milyon lira idari para cezası uygulandığını duyurdu. Yumaklı, “Halkımızın sağlığıyla oynayanların gözünün yaşına bakmadık, bakmayacağız” dedi.
Olumsuz Hava Koşullarına Karşı Üreticilere Uyarı
Bakan Yumaklı, önümüzdeki 5 gün boyunca bazı bölgelerde yaşanacak olumsuz hava koşullarının tarımsal faaliyetleri etkileyebileceği uyarısında bulundu. “Zirai don, dolu, aşırı yağış, sel, su baskını ve fırtınaya karşı üreticilerimizin dikkatli ve tedbirli olmasını istiyoruz. Olası zararlar için il ve ilçe müdürlüklerimize ya da ALO TARSİM 172 Hattı’na ihbarda bulunmaları önem arz ediyor” dedi. Bakanlık ekiplerinin 5 gün boyunca sahada teyakkuzda olacağını belirten Yumaklı, tarım sigortasının afetlere karşı önemini vurguladı ve “Rabb’im ülkemizi her türlü afetten korusun” temennisinde bulundu.