Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye’nin yapay zekâ alanında küresel ölçekte söz sahibi olmayı hedeflediğini belirterek, “Destek programlarımızın hızlandırıcı etkisiyle 2030’a dek 10 milyar dolarlık veri merkezi ve yapay zekâ yatırımını harekete geçireceğiz” dedi.
Bakan Kacır, İstanbul’da düzenlenen Google Cloud Day Türkiye etkinliğinin açılışında yaptığı konuşmada, dijitalleşmenin bilgiye erişimden ekonomiye, sosyal hayattan yönetim süreçlerine kadar tüm alanlarda köklü değişimler yarattığını söyledi. Verinin, yeni dönemin stratejik sermayesi haline geldiğini vurgulayan Kacır, teknoloji şirketlerinin piyasa değerlerinde bu unsurun belirleyici rol oynadığını ifade etti.
Kacır, yapay zekâ uygulamalarının yaygınlaşmasıyla verinin konumu, işlenmesi ve sahipliğinin kritik önem taşıdığına dikkat çekerek, “Bu kararlar yalnızca ekonomik tercihler değil, doğrudan dijital egemenlik ve milli güvenlik meseleleridir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde teknoloji geliştirme alanında yakaladığımız ivme, veri politikalarımızın stratejik önemini artırıyor” değerlendirmesinde bulundu.
AR-GE Ekosistemi 60 İlde Yaygınlaştı
2002 yılında Türkiye genelinde yalnızca 2 teknopark bulunduğunu hatırlatan Kacır, bugün 60 ilde 113 teknoparkta 12 binden fazla firmanın AR-GE ve inovasyon çalışmaları yürüttüğünü, 1700’ün üzerinde AR-GE ve tasarım merkezinin aktif olduğunu söyledi. Türkiye’nin girişimcilik ekosisteminin Avrupa’nın yükselen yıldızları arasında gösterildiğini belirten Kacır, “2019’da unicorn’u olmayan Türkiye bugün 7 Turcorn’a sahip” dedi.
Bakan Kacır, 2030’a kadar 100 bin teknoloji girişiminin ortaya çıkmasını hedeflediklerini ve Turcorn’ların toplam değerinin 100 milyar doları aşmasının stratejik hedefler arasında yer aldığını ifade etti.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Kapasitesi Büyüyor
Kacır, Türkiye’de kamu, özel sektör ve üniversitelerin ihtiyaç duyduğu yüksek performanslı hesaplama alanında da önemli yatırımlar yapıldığını kaydetti. 80 binden fazla işlemci çekirdeği, 504 GPU ve 14,5 petabayt depolama alanına sahip ARF hesaplama kümesinin hizmete sunulduğunu belirten Kacır, Türkiye’nin EuroHPC Ortak Girişimine katılarak Avrupa’daki süper bilgisayar altyapılarını araştırmacılara açtığını hatırlattı.
“Dijital Avrupa EuroHPC süper bilgisayarları yapay zekâ projeleri için ücretsiz kullanılabiliyor. Dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından MareNostrum 5’in işlem kapasitesinden de yararlanıyoruz.” dedi.
10 Milyar Dolarlık Yatırım Hedefi
Bakan Kacır, dijitalleşme ve yapay zekâ alanındaki hedeflere ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: “HIT-Yapay Zeka Çağrımızın 1,6 milyar dolarlık bütçesiyle bulut tabanlı altyapıların ülkemizde kurulmasını hızlandırıyoruz. Bu desteklerle 2030’a kadar 10 milyar dolarlık veri merkezi ve yapay zekâ yatırımını harekete geçireceğiz. HIT-Kuantum Çağrımızla da geleceğin teknolojisi olarak görülen kuantum alanında altyapı oluşturmayı hedefliyoruz.”
Google Cloud ve Turkcell işbirliğinin Türkiye’nin dijitalleşme vizyonuyla uyumlu olduğunu vurgulayan Kacır, yatırımın 2026 yılının ilk yarısında devreye alınacağını söyledi. “Bu proje, küresel teknoloji şirketlerinin Türkiye’ye duyduğu güvenin göstergesidir” ifadesini kullandı.
“Türkiye’ye Özgü Mevzuat Düzenlemeleri Sürecek”
Bakan Kacır, Türkiye'nin coğrafi konumu, genç insan kaynağı ve yatırımcı dostu mevzuat yapısıyla küresel teknoloji yatırımları için cazip bir merkez olduğunu söyledi. Fiber altyapı, 5G yatırımları, yerli siber güvenlik çözümleri ve veri merkezi projeleriyle dijital ekonomiye geçişin hızlandırılacağını belirten Kacır, “Yapay zekâ alanındaki düzenlemeleri risk temelli ve Türkiye’ye özgü bir çerçeveyle hayata geçireceğiz” dedi.




