DÜNYA MARKASI İNEGÖL MOBİLYASI

Hikmet Şahin Kültür Parkı Uluslararası Fuar Merkezi’nde gerçekleştirilen açılışa Bakan Kürşat Tüzmen’in yanı sıra Bursa Milletvekilleri Sedat Kızılcıklı, Şevket Orhan ve Kemal Demirel, Bursa Valisi Nihat Canpolat, Bursa ve İnegöl protokolü de katılır.

Açılış öncesi ilk konuşmayı yapan Marangozlar ve Mobilyacılar Odası Başkanı Hamdi İdil, MODEF’te İnegöl mobilyasının kalitesi ile nasıl bir dünya markası haline geldiğini herkesin gözleri ile şahit olacağını söyler.

İnegöl Belediye Başkanı ve aynı zamanda MODEF’in Yönetim Kurulu Başkanı olan Alinur Aktaş da  İnegöl mobilyasının artık bir dünya markası haline geldiğini ve İnegöl’ün ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını ifade eder.

"İnegöl Mobilyası o tarihten bugüne hedeflerine ulaşabildi mi?" tartışmasına girmeden arşivden haberimizin devamına bakalım:

 modef_açılış_[7]

İŞTE ARŞİVDEN HABERİMİZİN DEVAMI:         

            Bursa Milletvekilleri Kemal Demirel ve Sedat Kızılcıklı ile Bursa Valisi Nihat Canpolat’ta İnegöl’e övgüler yağdırarak MODEF’in faydalı geçmesini dilediler.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ise, ihracat rakamının geçen yıla göre, şu anda yüzde 17 oranında artış kaydettiğini belirterek, ''Geçmiş 12 aylık rakama baktığımız zaman, şu anda ihracatta 71 milyar dolarlık rakamı geçmiş durumdayız. Yani program hedefi, şu anda geçilmiş durumda'' dedi.

    Tüzmen, İnegöl'ün, mobilyanın yanı sıra ürettiği diğer ürünlerle de dünya markası olma yolunda hızla ilerlediğini söyledi. İnegöl'den yapılan mobilya ihracatının, ilçe ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağladığını ifade eden Tüzmen, şöyle konuştu:

modef_açılış_[6]

    ''Genel ihracatımız geçen seneye göre şu anda yüzde 17'lik bir artışla gidiyor. Geçmiş 12 aylık rakama baktığımız zaman şu anda ihracatta 71 milyar dolarlık rakamı geçmiş durumdayız. Yani program hedefi şu anda geçilmiş durumda. Ama biz bununla yetinmiyoruz, çok ciddi de bir ithalat yapıyoruz. Biliyorsunuz yaklaşık 115 milyar dolar civarında bir ithalat rakamımız olacak. Tabi ülke genelinde dış ticaret açığımız, her zaman var ama bunu kapatma yolunda İnegöl gibi çok terleyen ilçelerimiz, bölgelerimiz var. İnegöl, gerçekten Türkiye'nin tamamına örnek olacak ve bir gün İnegöl'deki dış ticaret fazlası gibi diğer ilçe ve iller de dış ticaret fazlası vermeye başladığı zaman o gün kendimin de çok mutlu dış ticaretten sorumlu devlet bakanı olacağımı ifade etmek isterim...''

    Kürşad Tüzmen, İnegöl'ün, Türkiye'nin orman ürünlerine yüksek katma değer katarak yurtdışına ihraç eden önemli mobilya üretim merkezlerinden biri olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

    ''Türkiye genelinde 2004 yılı için 450 milyon dolarlık bir mobilya ihracatı yapılmış durumda. Ben tahmin ediyorum, 2005 yılında Türkiye'nin mobilya ihracatı 750 milyon dolar seviyesinde olacak. Yaklaşık yüzde 22-23'lük bir artış var ve 2007'de sizlerle yine  inşallah Türkiye'nin mobilya ihracatında 1 milyar dolar dediğimiz o kritik eşiği de aşacağımız günleri beraberce kucaklayacağız. Ondan sonrası daha kolay gelecek... Şu anda da İnegöl'de de 55-60 milyon dolar seviyesinde orman ürünleri ve mobilya ihracatı var. Bu rakam da  100 milyon dolar eşiğini aşacak.''

    İnegöl'ün, uluslararası kalkınma modelleri içinde ''klas'' olarak nitelendirilen bir ''kümeleşme'' modelini başarıyla uyguladığını, üniversite, meslek odaları ve mobilya sektörünün Ar-Ge'ye ağırlık vererek el emeğini uygun şartlarda en yüksek fiyatla pazarlayabilme özelliğini elde ettiğini anlatan Tüzmen, bu sürecin İnegöl'ü Türkiye'nin, hatta dünyanın önemli mobilya üretim merkezi haline rahatlıkla getirebileceğini dile getirdi.

   modef_açılış_[4]

    -''TÜRKİYE KENDİSİNİ DOĞRU AYNADA GÖRMEYE BAŞLADI''-    

    Tüzmen, bu durumda tam bir rekabet avantajı modelinin buradan uygulanabilir hale geldiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

Emeklilere 5 bin lira ikramiye müjdesi Emeklilere 5 bin lira ikramiye müjdesi

    ''Türkiye artık kendisini doğru, gerçek aynada görmeye başlamıştır. Bakın daha yeni ABD seyahatinden dönüp Bakanlar Kurulu'na katıldım. Oradan Gürcistan'a gittim. Gürcistan'da yaptığımız bağlantılarla bakıyorum; her sektörden temsilcimiz dünyanın her tarafında alın teri elinin emeğiyle ürünlerini pazarlıyor. Şu anda biz konuşmayı yaparken ihracatçılarımız dünyanın çeşitli yerlerine ihracat hamlesi ve seferberliği için uçaklarda yerlerini almış durumdalar...

  modef_açılış_[3]

    -''BU BİR DÜŞTÜR''-    

    İşte böylesine bir başarı, bitip tükenmeden devam ettirdiğimiz bu çalışma, gerçekten kendisini gösterdi. Bizler kendimizi doğru aynada görmeye başladık. 5-6 sene evvel gittiğimiz zaman dış ülkelere, dış ticaret hacmimiz 30 milyar dolar dediğimiz zaman çok fazla bir şey  ifade etmiyordu onlar için. Şimdi dünyanın en büyük ülkelerinden en küçük ülkelerine nereye gidersek gidelim, biz 2004'de 160 milyar dolar dış ticaret hacmi yapmış bir ülkeyiz. 2005'te 180 milyar doları geçeceğiz dediğimiz zaman ister istemez kulak kabartıyorlar. Bu bir  düştür. Artık Türkiye'nin Gayri Safi Milli Hasılası'nın (GSMH) yüzde 55'i dış ticarette karşılık bulmaktadır. Bu, dünya ölçeğinde de dış ticarette bugün artık ilk 20 ülke arasına girdiğimizin açık göstergesidir.''

    İnegöl'ün ihracatının ithalatından fazla olmasının Türkiye'ye örnek gösterilebilecek bir konu olduğunu ifade eden Tüzmen, şunları kaydetti:

    ''Ben şuna inanıyorum. Komşu ülkeler ve çevre ülkelerde gerçekleştirdiğimiz başarı, çok yakın lojistik imkanlar açısından bize büyük avantaj sağlamaktadır. İşte mobilya sektörünün şu anda dünyanın her tarafına yaptığı gibi ihracatta komşu ülkelerde ağırlık kazanmasının nedeni de budur...''

    Tüzmen, ileriki dönemlerde İnegöl'ün sadece mobilya ihracatının 100 milyon doları bulacağını belirterek, sözlerini ''İhracat bir aşktır ve bu aşkla hep beraber bu işe bağlandık ve inşallah ihracatta 100 milyar doları da 2007'lerin sonunda göreceğimize inanıyorum'' diye tamamladı.

    Bakan Tüzmen, daha sonra Bursa Valisi Nihat Canpolat, bazı milletvekilleri ve konuklarla birlikte MODEF 2005'te, ürünlerini sergileyen firmaların standlarını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Manken Gizem Özdilli’nin ürün tanıttığı fuarda ayrıca şarkıcı Aylin Coşkun’da konser verdi. 133 firmanın ürünlerini sergilediği ve 75 bin ziyaretçinin beklendiği fuar, 25 Eylül'de sona erecek.

 ARŞİVDEN İNEGÖL HABERİ 2005  

İnegöl’de bugün, İnegöl haberleri, İnegöl son dakika haberleri, İnegöl güncel haberleri öğrenmek için TIKLAYINIZ  

Editör: AYHAN BAYRAKTAR